Internet

Symantec otkriva krađu preko 145 miliona identiteta

Symantec izveštava o značajnoj provali koja se desila u maju kada je otkriveno preko 145 miliona identiteta, prema Symantec Obaveštajnom izveštaju, kojim su ocenjene pretnje na polju sajber bezbednosti u svetu. Do maja je godina bila relativno mirna u pogledu broja i obima upada. Ovom periodu su prethodne godine prethodila tri uzastopna meseca upada u sisteme, koji su rezultirali otkrivanjem preko 100 miliona identiteta svakog meseca, dovodeći nas do toga da smo 2013. nazvali godinom „mega upada“.

symantec

U maju, na svetskoj sceni pretnji vidimo povratak još jedne velike provale, kao i veliki broj ciljanih napada. Međutim, stopa ciljanih napada je opala prosečno sa 165 napada dnevno u januaru, do 54 napada dnevno za mesec maj. Zlonamerni softveri koji zahtevaju otkup (ucenjivanje pogođenih) su samo još jedna oblast na sceni pretnji gde smo ove godine do sada primetili umereno opadanje. Ransomvare aktivnosti su dostigle vrhunac u novembru 2013., kada je Symantec blokirao 861,000 potencijalnu ransomware infekciju. Brojke su ostale relativno visoke u prvih nekoliko meseci 2014., ali su opale i u aprilu i maju, trenutno su na samo 17% od maksimalnih aktivnosti koje smo videli u novembru 2013.

 

Štaviše, prema Symantec izveštaju, u maju smo videli razokrivanje četiri ranjivosti „nultog-dana“. Pronađeno je 66 varijanti za svaku od tri Android porodice zloćudnog softvera, a fišing, neželjena pošta i učestanost virusa u elektronskoj pošti su svi u porastu tokom maja, nakon što je zabeležen pad u aprilu.

 

Za one koji žele detaljnije informacije, u prilogu imate i celokupan Symantec obaveštajni izveštaj za mesec maj (na engleskom). Ukoliko su Vam potrebne bilo kakve dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate.

Leave a Reply