Internet

Tajne informacije procurele preko Torrenta?

Oticanje tajnih materijala o antiterorostičkoj delatnosti moglo je da se desi sa kompjutera japanske policije. Vlasti Japana hitno istražuju ovaj skandalozni slučaj.

Reč je o preko sto fajlova koji sadrže informacije čije je otkrivanje krajnje nepoželjno. Tamo su bili i materijali o međunarodnim teroristima. Ali to još nije sve. Najveća nevolja je u tome što su procureli podaci o sistemu borbe protiv terora. Na primer, spiskovi doušnika specijalnih službi i agenata koji deluju pod lažnim identitetom: imena, adrese, telefoni. Ako su ove ljude zaista razotkrili, žalosne posledice mogu lako da se pretpostave.

A još kroz informacionu rupu moguće je da su procureli izveštaji o prećunom praćenju džamija i saradnika stranih ambasada. Izveštaji o merama bezbednosti koje su se preduzimale 2008. povodom samita velike osmorke na ostru Hokaido. Tako da Japanci više ne isključuju da će morati hitno da menjaju sistem bezbednosti samita ATES u Jokohami koji predstoji sredinom meseca.

A još u tuđe ruke mogli su da dospeju ni više ni manje do tajni plan delovanja japanske policije u slučaju velikog terorostičkog napada. Takav poklon zainteresovanim licima sam Deda Mraz ne bi mogao da donese. Zato je najzanimljivije pitanje: kako je nešto tako moglo da se desi? Po jednoj verziji reč je o propustu. Tobože tajni dokumenti su dospeli na Internet sa kompjutera japanskih policajaca zahvaljujući programima za razmenu fajlova. Tačnije ispada da je za sve kriv program: pogrešio, skinuo to što ne treba? Ali ako se prihvati dato objašnjenje dobija se vrlo strašna slika. Ispada da saradnici japanskih specijalnih službi izlaze na Internet sa istih kompjutera na kojima čuvaju tajne podatke. Možete zamisliti desktop na takvom kompjuteru. Prva ikonica Veseli spotovi, folder otovren za prvelačenje. Druga ikonica – Agenti pod lažnim identitetom, folder od državne važnsoti. Zabavno…

Može se, naravno, pretpostaviti da je za sve kriva lakomislenost svojstvena svim ljudima. To naravno ruši stereotipni lik japanskog službenika kao superodgovornog radoholičara. Ipak, avaj, ljudski faktor deluje i u Japanu, kaže ekspert Instituta za Daleki Istok RAN Viktor Pavljatenko.

U samom Japanu za poslednje tri godine dva puta, po meni, dešavalo se procurivanje tajnih informacija. Prvi ptu povodom protivraketnog sistema brodskog baziranja. A drugi put to se ticalo planova pripreme vojnika za snage samoodbrane. Procurivali su podaci na sledeći način: sa hard diskova kompjutera, gubile su se USB memorije i slično. Ali sve to se odnosilo na retke slučajeve kada su bila prekršena pravila čuvanja ili su nedovoljno bila osigurana sredstva zaštite.
Po drugoj verziji, koju je takođe izložio izvor blizak istrazi, tajne podatke svesno je mogao da pošalje na Internet jedan od saradnika japanskih specijalnih službi.

Svesno ili greškom tajni podaci su bili izloženi na Internetu – istraga će se razabrati. U svakom slučaju ovaj incident potkopava poverenje prema japanskim organima bezbenosti i ne može da se ne odrazi na međunarodnu saradnju u borbi sa terorizmom. (Glas Rusije)

Leave a Reply