Društvene mreže · Internet

Tajni eksperiment na Fejsbuku

Jedan od istraživača koji su sproveli tajni eksperiment na Facebook-u izvinio se javnosti zbog manipulacije news feed-om, ali je i branio svoj rad.

Facebook je u januaru 2012. manipulisao news feed-om kod 700.000 korisnika engleskog govornog područja, kako bi proverio njihove emocionalne reakcije na pozitivne i negativne vesti.

Analizirano je više od tri miliona njihovih postova.

“Moje kolege i ja se izvinjavamo zbog načina na koji je rad opisan i zbog ljutnje koju je izazvao. Koristi istraživanja možda nisu opravdali sav ovaj bes”, napisao je Adam Krejmer, jedan od tri autora u svom statusu na Facebooku.

Međutim, on je takođe branio svoj rad.

dislakesbuk

“Mislili smo da je važno istražiti da li se prijatelji koji vide pozitivan sadržaj postova osećaju negativno ili izostavljeno”, napisao je on.

Istraživači iz celog sveta osudili su eksperiment na Facebooku tvrdeći da krši etičke smernice za sprovođenje istraživanja, naročito u pogledu “informisanog pristanka”.

Džejms Grimelman, profesor prava na Univerzitetu u Merilendu ističe da “Facebook nije dozvolio korisnicima da sami odluče da li žele da učestvuju u studiji”.

“Studija je oštetila učesnike, jer je promenila njihovo raspoloženje. Ovo je loše, čak i za Facebook”, napisao je on u dugom blog postu.

Maks Mesnik, istraživač sa doktoratom iz oblasti epidemiologije kaže da jedan klik u boks za saglasnost sa pravilima korišćenja društvene mreže nije dovoljno etičko opravdanje za takvu vrstu istraživanja.

“Istraživač je u obavezi da informiše sve učesnike i traži od njih saglasnost. U mnogim slučajevima, osoblje verbalno prolazi kroz poduže formulare o saglasnosti sa potencijalnim ispitanicima i to tačku po tačku. Čak ih i ispituju kako bi proverili da li su razumeli o čemu je reč”, kaže Mes

Leave a Reply