taksi
Internet

Taksiproksi.com – novi web servis za Novosađane

Prošle sedmice u Novom Sadu je startovao besplatni servis TaksiProksi (www.taksiproksi.com). Ovaj servis omogućava stanovnicima Novog Sada da putem Weba, SMS-a ili HTML5 aplikacije pozovu taksi, i to na taj nacin što ce njihov poziv biti preusmeren na više taksi udruženja istovremeno, čime se šansa da korisnik dobije dobro poznat odgovor “trenutno nemamo slobodnih vozila” se svodi na minimum. Ovaj sistem omogućava naručivanje taksija bez velike muke, kao i vrlo brzu i kvalitetnu taksi uslugu.

U planu je proširenje usluge i na druge gradove u Srbiji (Beograd, Subotica, Niš…).

Ono što tehnički definitivno izdvaja ovu korisnu uslugu od sličnih, jeste tehnologija koja stoji u njenoj pozadini: celokupan servis nalazi se na Microsoftovoj cloud platformi Windows Azure, i jedan je od prvih te vrste u Srbiji. Koristeći jednu od najvažnijih osobina cloud computinga – njegovu elastičnost, autori servisa mogu bez problema “pojačati” servis novim serverskim instancama, kad korišćenje servisa poraste: bukvalno jednim klikom na Azure kontrolnom portalu. Ukoliko se korišćenje smanji, naravno, na isti način se mogu smanjiti resursi.

TaksiProksi takode ima interesantan istorijat – razvio se iz studentskog projekta na srpskom finalu Microsoftovog Imagine Cup-a, 2009. godine, na kojem je osvojio nagradu Telekoma Srbija, TS Mobile Award.

Leave a Reply