Internet

TechCrunch Europe servira malverski napad

TechCrunch web sajt za Evropu (eu.techcrunch.com), jedan od najpopularnijih svetskih blogova, izgleda je postao žrtva hakera koji su postavili maliciozni skript na sajt.

TechCrunch Europe je svoje korisnike putem Twitter naloga, obavestio da problem nije ozbiljan, tako što su u postavljenoj poruci rekli da su svesni “dosadnog” malvera.

Detaljniji pregled sajta TechCrunch Europe je otkrio da se kod – koji koristi maliciozni iFrame – nalazi u JavaScript fajlu, koji se koristi kao deo sajtove WordPress infrastrukture. Pokušaj je da se isporuči zlonamerni PDF fajl, koji će iskoristiti slabosti vašeg računara i zaraziti ga sa nezgodnom infekcijom iz Zbot (ili poznatijom kao Zeus) familijom malvera. SophosLabs je analizom malvera detektovao pretnju kao Troj/Zbot-YP.

Sophos klijenti koji su već prešli na “Live Protection” u Sophos Endpoint Security and Data Protection 9.5 verziji, su već zaštićeni. Ovo rešenje predstavlja poslednje pravce in-the-cloud tehnologije u efikasnoj i proaktivnoj odbrani od pretnji poput ove.

Korisnici nekih web browser-a su takođe zaštićeni. Na primer, evo jednog prikaza kako je Firefox presreo inficiranu stranicu sa TechCrunch Europe sajta.

Inženjeri koji rade u TechCrunch-u, Kalifornija, obavestili su kompaniju Sophos da je maliciozni JavaScript kod uklonjen sa sajta, ali da će najverovanije proći neko vreme dok pretraživači ne uklone ovaj sajt sa crne liste (blacklist).

Leave a Reply