Internet

Tihi rat Slovenije i Hrvatske na Facebook-u

U Fejsbuk grupu “Crveno svetlo za Hrvatsku” koju su na Facebooku pokrenuli Slovenci koji žele uslovljavanje ulaska Hrvatske u EU graničnim pitanjem, za samo četiri dana učlanilo se nešto više od 3.000 članova

Grupa je osnovana četiri dana nakon što je slovanački premijer Borut Pahor po prvi put upotrebio tu metaforu i poručio Hrvatskoj da ne može dopustiti otvaranje brojnih hrvatskih pregovaračkih poglavlja sa EU-om zbog graničnog spora oko Piranskog zaliva ako se ne povuku za Sloveniju sporne geografske karte iz pristupne dokumentacije poslate u Bruxelles.

“Nećemo pokleknuti, ne želimo da nam Hrvati spletkama oduzimaju teritoriju”, poručuju osnivači ove Facebook grupe. Njeno članstvo raste brže od suparničke Facebook grupe “Zustavimo Dimitrija Rupela” koja od Pahora zahteva da se odrekne svog savetnika za spoljnu politiku, a za manje od mesec dana okupila je 20.000 članova. Protiv-Rupelovski aktivisti tvrde da je on previše povezan sa pređašnjom vladom Janeza Janše koja je izgubila na jesenjim izborima, ali ne dovode u pitanje njegovo ponašanje na spoljnopolitičkoj već na domaćoj pozornici.

Poruke da je dobro postupio što je Hrvatskoj na evropskom semaforu upalio “crveno svetlo” premijeru Pahoru stižu i preko Facebook kluba njegovih obožavatelja u kom je trenutno učlanjenih 1780 “fanova”.

Leave a Reply