Internet

Tim Berners-Li se zalaže za slobodu Interneta

Čovek zaslužan za World Wide Web (WWW) i internet kakvim ga danas poznajemo ser Tim Berners-Li smatra da je zbog zloupotrebe moći, pokušaj cenzure i kontrole na mreži potrebno hitno reagovati. Britanski fizičar veruje da je potrebno doneti međunarodnu povelju sloboda na internetu, svojevrsnu Magna kartu, kojim bi se obezbedilo pravo čovečanstva na slobodan i otvoren internet.

“Ako kompanija kontroliše vaš pristup internetu, ako mogu da kontrolišu na koje sajtove možete da idete, onda neko ima enormnu kontrolu nad vašim životom. Ako vlast može da blokira, naprimer, odlazak na sajt opozicije, onda vam oni zamagljenu sliku realnosti kako bi opstali na poziciji moći”, rekao je on u Londonu.

www

Berners-Li kaže da je kontrola interneta postala preveliko iskušenje.

“Odjednom je moć zloupotrebe i kontrole otvorenog interneta postalo previše primamljivo i za vladajuće strukture i za velike kompanije. Neophodno je boriti očuvati neutralnost veba i očuvati njegovu demokratsku prirodu. Više puta je to prekršeno i zato je potrebna nova Magna karta kojom ćemo reći da želimo veb na kome nas ne špijuniraju, na kome ne postoji cenzura”, kaže čovek koji je iz CERN-a izmenio svet.

Leave a Reply