Internet

Tokom Olimpijade Internet ipak cenzurisan

Deset dana pre početka Olimpijskih igara u Pekingu, kineske vlasti su najavile da strani novinari ipak neće imati neometan pristup internetu

Kako prenosi Guardian, uprkos pređašnjim uveravanjima da će strani novinari tokom Olimpijskih igara u Pekingu imati potpunu slobodu izveštavanja i neometan pristup svim internet sadržajima, vlasti u Kini su u utorak, 30.7.2008. izdale obaveštenje da “veliki kineski firewall” neće biti ukinut ni u glavnom press centru OI. Novinari će tako biti podložni standardnim restrikcijama i neće moći da pristupaju stranicama poput web sajta Amnesty Internationala, koji je nedavno izdao izveštaj o kršenju ljudskih prava u Kini.

Prilikom kandidature za Olimpijske igre, te ponovo u aprilu 2008., Kina je obećala da će suspendovati internet cenzuru i dozvoliti potpuno slobodno izveštavanje. Povlačenje ovog obećanja još je jedna u nizu kontroverzi u organizaciji ovogodišnjih Olimpijskih igara, koja se već suočila sa pitanjima zagađenja, terorizma i kršenja ljudskih prava.

Leave a Reply