top-gear-amazon
Internet

“Top Gear” se sa BBC-ja seli na Amazon Prime

Top Gear bi trebao da donese nove pretplatnike za TV-uslugu Amazon Prime koja se tek probija u odnosu na Netflix

Amazon je s voditeljima Top Gear-a potpisao ugovor vredan 250 miliona dolara za tri sezone i 36 epizoda zasad neimenovanog automobilskog serijala.

Iz Amazona je stigla potvrda da je s Jeremyem Clarksonom, Richardom Hammondom i Jamesom Mayom postignut dogovor oko nove zabavne emisije čije bi emitovanje započelo sledeće godine. Iako je sam Amazon odbio da komentariše cenu, izvori bliski Financial Times-u otkrili su kako se radi o 250 miliona dolara, dok drugih komercijalnih detalja ugovora za sada nema. Hammond i May su, zajedno s dugogodišnjim Top Gear-ovim producentom Andyem Wilmanom, napustili BBC koji je u martu otpustio Clarksona nakon verbalnog i fizičkog napada na producenta Oisina Tymona.

No, uspeh vodećeg automobilskog showa, koji donosi 235 miliona dolara komercijalnih prihoda godišnje, zavisi isključivo od atraktivnosti njegovih voditelja. Iako je BBC kasnije ponudio višemilionski ugovor Mayu i Hammondu kako bi nastavili da rade na Top Gearu, oni su to odbili, navodeći kao razlog svoju dugogodišnju saradnju s Clarksonom. Ovde je Amazon prepoznao priliku za jačanje vlastite pozicije u borbi s Netflix-om.

Sporazum Amazona i slavnog trojca najveće je ulaganje streaming kompanija nakon što je Netflix prikazivanje dvu sezona serije „Kuća od karata“ platio 100 miliona dolara, a ujedno je i dokaz vrlo intenzivne konkurencije među suparničkim operaterima. Tri sezone nove automobilske emisije biće dostupne samo pretplatnicima Amazon Primea. Analize pokazuju da je Amazon Prime do sada našao put u svega četiri posto britanskih domova dok se Netflix probio u 16 posto domaćinstava. Digitalni mediji proračunato ulažu u velike projekte, računajući na porast broja pretplatnika.

 

Leave a Reply