Društvene mreže · Internet

Tradicionalni mediji i dalje neprikosnoveni u odnosu na društvene mreže

Prema istraživanju o komunikaciji koje je vodeca svetska agencija za odnose sa javnošću Ketchum sprovela na 3.700 ispitanika u 12 zemalja, tradicionalni mediji poput televizije, novina i radija su i dalje najefikasniji nacin komuniciranja sa javnoscu, u odnosu na komuniciranje na drustvenim mrezama kao sto su Facebook i Twitter.

Ovaj rezultat nam govori da, uprkos neverovatnoj ekspanziji drustvenih mreza poslednjih godina, ljudi i dalje najbolje reaguju na tradicionalne nacine komunikacije, dozivljavajuci ih kao prirodnije i pristupacnije. Ohrabruje i podatak da cak 84 odsto ispitanika ocenjuje komunikaciju kao jedan od najbitnijih faktora kada je u pitanju vodjstvo, bilo ono politicko ili poslovno“ – rekla je Ljiljana Boljanovic, direktorka Ketchum-ove agencije u Srbiji, Pleon Olaf&McAteer.

Za 50 odsto ispitanika kontakt „lice u lice“ je najverodostojniji nacin komunikacije i cini vodje najuverljivim. Slede govori na televiziji – 43 odsto, radiju – 41 odsto i stampanim medijima – 38 odsto. Pojavljivanje lidera na blogovima verodostojnim je ocenilo 20 odsto ispitanika, na Facebook-u 16 odsto, u oglasima 13 odsto, a na Twitteru samo 8 odsto.

Rezultati istrazivanja pokazali su i to da su Amerikanci i Evropljani nezadovoljniji politickim vodjama nego stanovnici zemalja u razvoju. Takodje, oko 25 odsto ispitanika izjavilo je da su poslovni lideri uspesniji od politicara i verskih vodja.

Leave a Reply