Internet

Trend Micro u izveštaju o pretnjama u 2013. ističe profitabilnost privatnih podataka

Prema godišnjem izveštaju o pretnjama kompanije Trend Micro Incorporated , „Zarada na digitalnim informacijama”, zbog sigurnosnih propusta, sajber-kriminalaca i organizovanih napada bilo je gotovo nemoguće sačuvati privatnost ličnih i finansijskih podataka u 2013. godini. Napadi velikih razmera na privatnost i sigurnost korisnika detaljno su opisani u izveštaju koji pokriva ilegalne upade u internet bankarstvu, mobilne pretnje, napade na infrastrukturu i ostalo.

Ovaj godišnji izveštaj pruža uvid u ranjivosti savremene tehnologije koja brzo postaje „pametna” i povezana sa svim što nas okružuje. Nažalost, prihvatanje novih tehnologija pruža kriminalcima veće mogućnosti za napredovanje. Oni usavršavaju svoje sajber-napade i ugrožavaju poslovne subjekte, uključujući i internet bankarstvo i trgovinu na malo, približavajući se i pojedincima i njihovim domovima uz pomoć mobilne tehnologije.

trend micro

„U toku prošle godine videli smo velike sigurnosne upade, rast broja malvera i mobilne pretnje koje su imale uticaja na ljude iz svih društvenih slojeva“, kaže Rejmund Genes, CTO, Trend Micro. „Danas više nego ikad, potrošači i korporacije moraju na isti način svakodneno pratiti svoje ranjivosti i učiti šta je potrebno uraditi po pitanju sigurnosti kako bi bolje zaštitili lične podatke i odbranili se od ugrožavanja privatnosti. Ovaj izveštaj ne samo da detaljno prikazuje pregled pretnji u 2013. godini, već i i objašnjava kakav će biti dalji razvoj ovih pretnji i šta je neophodno uraditi da bi se ublažio njihov negativni uticaj”.

 

Najvažnije delovi izveštaja čine:

 

  • Finanijske pretnje: Dok se malver usmeren na internet bankarstvo i to direktno na finansije svojih žrtava raširio na globalnom nivou ove godine, razvio se i moćan ransomware (vrsta zlonamernog programa koji zaključava sistem) koji je prerastao u toku godine u Cryptolocker.

 

  • Mobilne pretnje: Dogodio se primetan napredak u broju i mogućnostima mobilnih pretnji, jer su pretnje prešle sa stonih računara na mobilne platforme. Otkriveno je gotovo 1,4 miliona zlonamernih i visoko rizičnih Android aplikacija.  Međutim, to ne znači da se ovo ne odnosi na Apple, jer su istraživači dokazali da se malver može dostaviti i preko prodavnice aplikacija.

 

  • Lična privatnost: Preko društvenih mreža i naloga u „privatnom oblak okruženju” lična privatnost postala je stalna briga. Uz pojavu popularnih proizvoda kao što su PS4 i Xbox One javljaju se i agresivni napadi u pokušaju krađe identiteta koji ugrožavaju privatne informacije.

 

  • Napadi na infrastrukturu: Popularni slučajevi sajber-napada usmerenih na infrastrukturu postali su svakodnevica u Južnoj Koreji, pokazujući kakav uticaj na širem planu mogu imati na ključne procese.

Programi bez podrške: U 2013. videli smo rastuća upozorenja u vezi sa nepodržanim verzijama Java i Windows XP programa, koji će predstavljati ozbiljan sigurnosni izazov jer neće biti zakrpa i nadogradnje kada prestane podrška za XP u aprilu 2014.

Leave a Reply