Internet · Provajderi

Tri prijave na crnogorski VoIP konkurs

Tender je raspisan 21. decembra, a za dobijanje licence su se prijavili Pošta Crne Gore, hercegnovski IT Montenegro i konzorcijum koji čine hrvatski Vox Mundi i podgorička Hemera Technologies.

Na tender za dodelu pet posebnih licenci za pružanje javnog servisa prenosa govora preko mreža baziranih na Internet protokolu (VoIP) stigle su tri ponude. Crnogorsko-hrvatski konzorcijum ponudio je iznos jednokratne naknade od 15 hiljada eura i investicije u narednih pet godina od 220 hiljada eura, kao i otvaranje 50 radnih mesta. Početak komercijalnog rada predviđen je za 1. septembar. Osnivači Hemera technologies su Oleg Obradović i Milan Perović koji su ranije bili članovi uprave Telekoma Crne Gore.

Firma Vox Mundi, prema podacima sa Interneta, bavi se poslovima sistemskih integracija i telekomunikacija i “pionir” je u Hrvatskoj na polju implementacije VoIP-a. IT Montenegro je ponudio naknadu od 12,5 hiljada evra, dok bi sa komercijalnim radom počeli u martu ove godine. Osnivač i izvršni direktor firme je Vladimir Šipčić.

Za jednokratnu naknadu državna Pošta Crne Gore ponudila je iznos od 10,1 hiljada evra uz obavezu komercijalnog početka rada sredinom godine. Iz Agencije su saopštili da su ponuđači u priloženoj dokumentaciji prezentovali široku lepezu servisa koju podržavaju ove tehnologije, i to za potrebe poslovnih korisnika i građana.

Leave a Reply