Internet · Provajderi

Tri VoIP licence u Crnoj Gori

Agencija za telekomunikacije i poštansku delatnost odlučila je juče da dodeli tri licence za pružanje javnog servisa prenosa govora preko mreža baziranih na Internet protokolu (VOIP).

Licence, koje će biti uručene naknadno, dobili su Pošta Crne Gore, hercegnovski IT Montenegro i konzorcijum koji čine hrvatski Vox Mundi i podgorička Hemera Technologies. Licence za VoIP već imaju PTT Inženjering, VOIP i Alijans telekomi, ulcinjski MonteKom i albanski Dimal telekom.

Crnogorsko-hrvatski konzorcijum ponudio je iznos jednokratne naknade od 15 hiljada EUR i investicije u narednih pet godina od 220 hiljada EUR, kao i otvaranje 50 radnih mesta. Početak komercijalnog rada predviđen je za 1. septembar. Firma Vox Mundi, prema podacima sa Interneta, bavi se poslovima sistemskih integracija i telekomunikacija i “pionir” je u Hrvatskoj na polju implementacije VoIP-a. Osnivači Hemera su Oleg Obradović i Milan Perović koji su ranije bili članovi uprave Crnogorskog Telekoma.

IT Montenegro je ponudio naknadu od 12,5 hiljada EUR, dok bi sa komercijalnim počeli u martu ove godine. Osnivač i izvršni direktor firme je Vladimir Šipčić. Za jednokratnu naknadu državna Pošta Crne Gore ponudila je iznos od 10,1 hiljada EUR uz obavezu komercijalnog početka rada sredinom godine.

Iz Agencije su saopštili da su ponuđači u priloženoj dokumentaciji prezentovali široku lepezu servisa koju podržavaju ove tehnologije, i to za potrebe poslovnih korisnika i građana.

Leave a Reply