Internet

Tribina: “Evolucija Interneta – šta nas čeka?”

Povodom 25 godina World Wide Web-a, Centar za promociju nauke u okviru izložbe „NeMogući dizajn“ u Galeriji nauke i tehnike SANU, 20. marta u 18 časova organizuje tribinu „Evolucija interneta: ŠTA NAS ČEKA?“

U dobu u kom su nam životi direktno ili indirektno oslonjeni na brz protok informacija, na komunikacije u realnom vremenu i na dostupnost svih vrsta sadržaja koji su nam u trenutku neophodni, retko kad zastanemo da razmislimo o složenoj infrastukturi koja nam to omogućuje, a koju znamo i pod imenom „Internet“.

Evolucija-interneta

Internet kakav poznajemo i koristimo danas, nastao je pre 25 godina. Istorija mreže koja spaja svet počela je 12. marta 1989. godine, kada je u CERN-u Tim Berners-Li predložio projekat kojim je praktično rođen World Wide Web. Kako bi obeležio ovaj značajan datum, Centar za promociju nauke organizuje tribinu koja će nas bolje upoznati i sa prošlošću, ali pre svega sa budućnošću Interneta.

U kom pravcu će se menjati svet vođen nazaustavljivom evolucijom Interneta? Da li će pojedinac biti u stanju da zadrži svoju privatnost ili će svevideća mreža odneti pobedu nad ljudskim pravima? Ima li prave, istinske, slobode na Internetu i da li je ovaj moćni medij ostavio doba cenzure iza nas? Jesu li društvene mreže postale naše jedino lice, i na koji način Internet oblikuje kulturu budućnosti? Kako će naš svakodnevni život biti pogođen razvojem ove mreže?

Na ove, i mnoge druge teme, razgovaraju govornici male CPN tribine „Evolucija interneta: ŠTA NAS ČEKA?“:

Zoran Stanojević, Radio-televizija Srbije
Petar Kočović, analitička kuća GARTNER
Slobodan Marković, Registar nacionalnog internet domena Srbije

Tribinu će moderirati Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN.

3 thoughts on “Tribina: “Evolucija Interneta – šta nas čeka?”

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Prethodna reforma svetskog telekomunikacionog sistema formalno je pocela reorganizacijom Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) tako sto je njena Konferencija opunomocenika (Nica, 1989) prvo promenila Medjinarodnu konvenciju o telekomunikacijama (Najrobi, 1982) u Ustav i Konvenciju ITU. Ova promena, koja je prakticno zavrsena na istorijskoj Dodatnoj konferenciji opunomocenika (Zeneva, 1992), obavljena je prvenstveno radi revizije sastava i metoda rada ITU, i radi uvodjenja Interneta na mala vrata medjunarodnog prava kao buduce zamene za medjunarodnu telekomunikacionu mrezu.

  Zato nisam bio siguran, do sada, da li je Internet, kao medjunarodna telekomunikaciona mreza, zvanicno “rodjen” na Konferenciji opunomocenika u Nici, 1989. ili na Dodatnoj konferenciji opunomocenika u Zenevi, 1992.

  U gore navedeno tekstu se postavlja pitanje: da li je ovaj moćni medij ostavio doba cenzure iza nas? Nije u pitanju precizirano precizirano da li se misli na komunikacioni medij – Internet, ili informacioni medij – “World Wide Web”, ili kombinaciju jednog i drugog oblika medija?

  P. S. 1 – Strani zraz “World Wide Web”, koji je upotrebljen i u ovom tekstu, nije unet u Pravopisni recnik (http://www.srpskijezik.com/). U medjunarodnom elektrotehnickom recniku (IEV) u broju
  732-07-01 definisan je Internet, a u broju 732-08-01 – World Wide Web. Ovi pojmovi su razliciti. Prvi se odnosi na mrezu, a drugi – na primenu. Medjutim, ova razlika nije, nazalost, naglasena u prigodnim tekstovima Centra za promociju nauke – “Evolucija interneta: Šta nas čeka?” (http://elementarium.cpn.rs/u-centru/evolucija-interneta/?lang=lat) i “Tim Berners Li (1955) World Wide Web” (http://elementarium.cpn.rs/nauke/fizika/world-wide-web/?lang=lat).

  P. S. 2 – U okviru tribine “Evolucije Interneta: Sta nas ceka?” trebalo bi razmotriti aktuelna pitanja globalnog viseakterskog upravljanja Internetom:

  NTIA Announces Intent to Transition Key Internet Domain Name Functions (03/14/2014)

  Towards further Globalisation of the Internet (17/03/2014)

  ukljucujuci izjavu generalnog sekretara Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU):

  http://www.itu.int/en/osg/Pages/statement-march2014.aspx ,

  i vest Internet drustva (ISOC):

  http://www.internetsociety.org/news/internet-technical-leaders-welcome-iana-globalization-progress

  kao i pitanje “balkanizacije” globalne mreze Internet” u nacionalne segmente Interneta.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Bilo bi lepo i korsno da na ovoj danasnjoj “naucnoj” tribini predstavnici Internet drustva Srbije i/ili Registra nacionalnog internet domena Srbije ukratko objasne javnosti i sadrzaj nize navedenih dokumenata predlozenih za “Netmundial: Global Multistakeholder Meeting on The Future of .. ” (April 23rd and 24th 2014 in São Paulo, Brazil):

  “Internet Ecosystem: naming and addressing, shared global services and operations, and open standards development”
  “Committing to the Principle of Openness”
  “OpenStand – Modern Paradigm for Global Standards Development”
  “Internet Governance Observations and Recommendations”

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis CPN-u i odgovor CPN-a:

  CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE
  Marija Vidić
  Naučna novinarka
  Beograd, Makenzijeva 24

  Tribina
  Evolucija interneta

  Tim Bernes Li (1955)
  World Wide Web

  Postovana gospodjo Vidic,

  Povodom najavljene tribine i vaseg prigodnog teksta, ocekivao sam jutros barem kraku informaciju o tom dogadjaju na internet stranici CPN-a ili nekog drugog medija. Ta informacija izostala iako je tema aktuelna. Zasto? Kakav je to nacin promocije nauke, u ovom slucaju, tacnije, tehnike i tehnologije?

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 21. mart 2014.

  ***
  Poštovani gospodine Popoviću,

  Kratak izveštaj o održanoj tribini biće objavljen danas u toku dana. Nažalost, ili možda pre na sreću, pripremamo veliki broj novih programa i ne možemo toliko brzo da reagujemo.
  Hvala vam za vaše komentare!

  Srdačan pozdrav iz CPN,
  Marija Vidić

Leave a Reply