Internet · Provajderi

Trosjed – prva hrvatska Web društvena mreža na MS tehnologijama

Internet servis Trosjed, smešten na portalu Net.hr i rezultat je Microsoftovog Empower ISV programa podrške nezavisnim proizvođačima softvera koji im omogućuje rast i razvoj poslovanja pružanjem jedinstvenog paketa rešenja i usluga.

Jedan od vodećih hrvatskih portala, Net.hr, u saradnji sa firmom Pet minuta, pokrenuo je Trosjed, internet servis za druženje i zabavu. Nakon testn perioda od mesec dana, u komercijalnu upotrebu pušten je projekat koji pruža skup alata pomoću kojih korisnici mogu međusobno da komuniciraju, razmjenjuju fotografije, privatne poruke ili pišu blogove u istinskom Web 2.0 okruženju. Projekat je u potpunosti zasnovan na Microsoftovoj tehnologiji i rezultat je Microsoftovih napora putem Empower ISV programa za podršku nezavisnim proizvođačima softvera.

Trosjed je gotovo u potpunosti razvijen na Microsoftovoj ASP.NET tehnologiji i programskom jeziku C#. Projekat je izgrađen korišćenjem Microsoft SQL Server 2005 baze podataka i smešten je na Windows Server 2003 serverija koja je, prema mišljenu autora projekta, najbolja platforma za razvoj web servisa ove vrste.

Projekat je tokom testn perioda zabiležio gotovo tri miliona otvaranja stranica i privukao više od pet hiljada aktivnih korisnika koji su na servisu otvorili svoje profile. „Društvene mreže trenutno su najbrže rastući segment servisa na Internetu, a taj trend stigao je i u Hrvatsku. Smatramo da su hrvatski korisnici upravo sada spremni da prihvate ovakav servism, te izgrade veliku online zajednicu na Trosjedu, izjavio je Viktor Marohnić, direktor tvrtke Pet Minuta.

Trosjed omogućava i niz naprednih funkcija, kao što je komentarisanje video radova, sudelovanje u raspravama na forumima, učlanjenje u interesne grupe te najavljivanje zabava i koncerata. Korisnici na Trosjedu mogu naći nove prijatelje i družiti se sa ljudima sličnih interesa bez obzira gde se nalazili. Ova vrsta servisa olakšava komuniciranje sa prijateljima i vršnjacima te ga čini zabavnijim. Korisnici servisa na taj način ostaju informisani i u toku sa događanjima u različitim sredinama, a posetiocima Net.hr portala omogućavaju korištenje naprednih rešenja na jednoj internet adresi.

Kao vodeći hrvatski portal, Net.hr Trosjedom, kao i nizom drugih servisa čija je implementacija u toku, želi svojim čitateljima da ponudi celovito web rešenje, jednu adresu na kojoj mogu pronaći sve elemente potrebne za dug, aktivan i zabavan internet život. Umesto lutanja u potrazi za vestima, zabavom, igrama i srodnim dušama, svaki korisnik interneta sve to može dosegnuti sa nekoliko klikova na portalu Net.hr. Trosjed je svakako kruna tih težnji, jer svojim izuzetnim rešenjima, jednostavnošću upotrebe i mogućnostima prilagođavanja korisniku, predstavlja sam vrh ponude društvene mreže, i to ne samo u hrvatskim okvirima,“ izjavio je Bojan Divjak, glavni urednik portala Net.hr.

Firma Pet minuta razvila je projekat korištenjem Microsoftovog Empower ISV programa podrške neovisnim proizvođačima softvera. Program partnerskim kompanijama omogućava ubrzanje razvoja poslovanja korištenjem Microsoftove platforme. Microsoft na taj način partnerskim firmama pruža softver, podršku i dodatne resurse osmišljene za smanjivanje troškova razvoja, testiranje softvera i ubrzanje izlaska rešenja na tržište.

Smatram kako činjenica da je portal Net.hr prepoznao prednosti Microsoftove web tehnologije, i odabrao ih za ovako zahtevan projekt, govori o kvaliteti rešenja koju nudimo. Verujem kako će Empower ISV program pomoći firmi Pet Minuta u postavljanju snažnih temelja za nove uspešne projekte, te i na taj način pokazati da je reč o vodećoj podršci ove vrste na tržištu,“ izjavio je Luka Abrus, specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska.

Empower ISV je deo Microsoftovog partnerskog programa osmišljen posebno za registrovane članove. Među ostalim pogodnostima, program nudi do pet Windows Vista ili Windows XP, te Microsoft Office 2007 ili Microsoft Office 2003 softverskih licenci za internu upotrebu, softverske licence za niz serverskih reešenja, te Visual Studio licence za razvoj i testiranje.

Leave a Reply