online
Internet

Tržište internet oglašavanja u Rusiji dostiglo 1,4 milijarde evra!

Tržište internet oglašavanja u Rusiji poraslo je prošle godine 35 posto i dostiglo je 1,4 milijardi evra

Ovaj iznos obuhvata troškove kontekstualne reklame, koja uključuje linkove ka specijalizovanim sadržajima i kontekstualne linkove za upite pretrage, kao i medijske reklame na koje se odnose baneri i video-oglasi na internetu.

online

Obim kontekstualne reklame dostigao je 38,4 milijardi rubalja, a medijske 17,9 milijardi rubalja (oko 400 mliona evra), objavio je dnevnik Rossijskaja gazeta, pozivajući se na podatke komisije eksperata Asocijacije komunikacionih agencija Rusije.

Rast internet reklame tokom godine bio je primetan, ali ne i fenomenalan, smatraju stručnjaci Asocijacije.

Cifre su iz godine u godinu sve manje fascinantne, jer je tržište praktično već formirano i dovoljno veliko.

Poseban interes

Na internetu se veoma brzo menjaju tehnologije i klasična podela na kontekstualnu i medijsku reklamu na internetu u budućnosti će morati biti proširena.

Kao poseban segment trebalo bi odvojiti videoreklamu na internetu, za koju oglašivači imaju poseban interes.

Pored toga, stručnjaci vjeruju da bi 2013. godina trebala biti prelomna u pogledu korištenja mobilne reklame, s obzirom da prognoziraju da će se oglašavanje putem mobilnih telefona višestruko povećati. Razvoj tržišta reklame, prema mišljenju stručnjaka, za pet do 10 posto je usporila zabrana reklamiranja alkohola.

Najniži rast u Rusiji u protekloj godini pokazao je segment oglašavanja u štampanim medijima, svega dva posto, koji je ostvario 41,2 milijarde rubalja (nešto više od milijardu eura).

Izvor: Aljazeera

Leave a Reply