Internet

Turska 40 miliona evra potrošila za softver za cenzuru online sadržaja

Poznavaoci prilika u Turskoj ističu da su građani Turske uplašeni zbog stalne cenzure, i u stvarnom životu i u online medijima.

„Turska je trenutno vodeća zemlja na svetu po zahtevima za uklanjanje sadržaja upućenim globalnim digitalnim korporacijama, iako ti zahtevi u većini slučajeva krše slobodu izražavanja ili pravo na dobijanje informacija,“ kaže Yaman Akdeniz, profesor Univerziteta Bilgi u Istanbulu i pobornik prava na internetu. Turska je od maja 2007. do jula 2014. godine blokirala pristup otprilike 48.000 web stranica koje podležu njenom kontroverznom Zakonu o Internetu broj 5651.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske je nedavno objavilo sporazum sa švedskom Internet firmom NetClean, koja je osnovana donacijama švedske kraljice Sylvije. Za cenu od 40 miliona eura kupili su softver za filtriranje online sadržaja. Koristeći automatizovanu metodu koja se zove Deep Packet Inspection (DPI), ovaj softver može automatski u roku od pet sekundi da ukloni maliciozni sadržaj i navodnu dječiju pornografiju sa Twittera i drugih stranica.

Vlasti zvanično odbacuju optužbe o cenzuri, pa ipak postoje ozbiljne sumnje o pravim razlozima upotrebe softvera. Novi predlog zakona, zajedno sa planovima o instaliranju NetCleanovog softvera, omogućavaju turskoj tajnoj službi da postane digitalni Gestapo, tako da bi za godinu-dve, Turska postala strožija u online cenzuri čak i od Kine ili Irana.

Leave a Reply