Internet

Tvinx: Počela sa radom nova web informativna mreža

U elektronskom medijskom prostoru na adresi www.tvinx.com odnedavno radi nova informativna mreža pod nazivom Tvinx. Nova mreža za proizvodnju i prenos informacija promenila je način medijskog pristupa informaciji, a za sada se može koristiti na jedanaest svetskih jezika. Vizuelni identitet Tvinxu dali su dizajneri najpoznatije internet društvene mreže Facebook.

Putem Tvinxa informacije generišu korisnici širom sveta. Svaka osoba sa pristupom računaru, mobilnim ili drugim uređajem spojenim na Internet može postati reporter koji obaveštava svet o događajima u svom kvartu, gradu, državi ili kontinentu.

Tvinx je središnje mesto za prikupljanje i distribuciju vesti koje stvaraju sami korisnici portala. Zamišljena je kao “svetionik za vesti”, pouzdano mesto na kojem se svako može informisati o događajima u svetu u kom živi – na osnovi dobijenih informacija tako se može oblikovati vlastiti život i podići njegov kvalitet.

Članovi mreže objavljuju vesti prema dva zadata kriterijuma: geolokaciji i tipu vesti. Registrovani čitatelji ocenjuju kredibilitet reportera koji je objavio vest. Dajući ocenu reporteru, kolektivno kreiraju kvalitet i verodostojnost vesti koje žele čitati (algoritam hijerarhijski preferira vesti bolje ocenjenih reportera).

“Ovo je prvi projekat takve vrste, a ideja je bila potpuna demokratizacija industrije vesti”, kazao je Davor Čuvalo, jedan od trojice suosnivača. “Čitatelji kroz ocenjivanje reportera kolektivno određuju što i koliko kvalitetno žele čitati, a time posredno utiču na kvalitet vlastitog života. Vesti se mogu pronaći po tipu i geolokaciji, a sa najbolje ocenjenim ‘reporterima’ Tvinx će podeliti prihod od marketinga”, naglasio je Čuvalo.

Leave a Reply