Internet

Twiplomatija: Obama najpraćeniji lider na Twitteru

Burson-Marsteller, vodeća svetska kompanija za odnose sa javnošću i komunikacije, objavila je istraživanje pod nazivom “Twiplomatija” (Twiplomacy), prvo globalno istraživanje o svetskim liderima na Twitteru, koje pokazuje da skoro dve trećine svetskih lidera ima profil na Twitteru.

Međutim, iako društvene mreže omogućuju direktnu interakciju među korisnicima, skoro polovina svetskih lidera ne prati Twitter profile svojih kolega. “Twiplomatija” je prvo istraživanje takve vrste čiji je cilj ptkrivanje u kojoj meri svetski lideri koriste Twitter. Agencija Burson-Marsteller je analizirala 264 vladina profila u 125 zemalja.

Rezultati su pokazali da više od četvrtine ispitanih svetskih lidera i vlada (76) prati profil Baracka Obame. Međutim, @BarackObama prati samo norveškog premijera Jensa Stoltenberga i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, ali nije uspostavio uzajamne Twitter odnose sa ostalim svetskim liderima.

Srpska vlada otvorila je svoj nalog 6. marta  ove godine a prvi tvit zabeležen je 10 marta. Srpska vlada trenutno broji 100 tvitova, i ima oko 550 pratilaca, a dnevno se prosečno zabeleži 0.87 tvitova, a zabeleženo je samo 9 retvitova

Predsednik Evropske unije Herman van Rompuy (@euHvR) je najbolje povezan svetski lider koji uzajamno prati profile 11 kolega. Premijerka Australije @JuliaGillard je druga najbolje povezana političarka.

“Ova studija pokazuje kako je Twitter premostio komunikacijski jaz između nas i naših vođa. Istovremeno on omogućava liderima i vladama da objave svoje dnevne aktivnosti i novosti sve većem broju sledbenika. Twitter takođe omogućuje građanima direktan pristup svojim vođama. Stoga je sada više nego ikad ključno da svi ovi lideri budu na društvenim mrežama,” rekao je Jeremy Galbraith, director firme Burson-Marsteller za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Istraživanje je pokazalo da:

  • od 264 profila svetskih lidera i vlada, njih 90 nikad nije retvitovalo tweet, a 99 njih nikad nije poslalo odgovor na tweet.
  • Američki predsednik Barack Obama je prvi svetski lider koji se prijavio na Twitter, i to 5. marta 2007. i pratio ga je @EPN, profil koji trenutno koristi meksički predsednik Enrique Peňa Nieto.
  • Najpopularniji tweet predsednika Obame: “Istospolni parovi bi trebali imati pravo na brak.” je 9. maja 2012. podeljen 62.047 puta.
  • Svetski lideri tvituju na 43 svetska jezika. Engleski koristi 34 posto lidera, sledi španski sa 15 posto. Međutim, španski i južnoamerički lideri tvituju tri puta više nego njihove engleske kolege.

Leave a Reply