Društvene mreže · Internet

Twitter diplomatija

Sedam lidera grupe G8 ima nalog na Tviteru, jedini koji ga ne koristi je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Diplomatija važi za veoma diskretnu delatnost koja najčešće koristi najviše nivoe komunikacije poverljivog tipa. Izgleda, međutim, da se i tu nešto promenilo.

Naime, u nemogućnosti da stupi u kontakt sa svojim kolegom iz Bahreina, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt
iskoristio je prednosti digitalnog doba i posegao za Tviterom da bi poslao svoju poruku.

Kako prenosi londonski Telegraf, Bild je pomoću popularne društvene mreže poslao poruku Kalidu al-Kalifu koju su mogli da pročitaju milioni korisnika Tvitera.

Bildova poruka, poslata oko 22.30 sa iPad-a, glasila je: “@khalidalkhalifa Pokušavam da stupim u kontakt sa vama u vezi jednog pitanja”.

Ostalo je nejasno da li je Bild, zagriženi korisnik Tvitera, dobio odgovor na poruku koju su preuzeli brojni korisnici društvene mreže.

Ovo, međutim, nije prvi put da se međunarodna diplomatija odvija na Tviteru na kojoj sedam lidera grupe G8 ima nalog.
Jedini koji ga ne koristi je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Matjas Lufkens, pomoćnik direktora za medije na Svetskom ekonomskom forumu u Ženevi, prati “Tviter diplomatiju” od prošle godine.

On kaže da 62 svetska lidera iz 49 zemalja koriste Tviter i navodi primer meksičkog predsednika Felipea Kalderona i norveškog premijera Jensa Stolenberga koji su vodili raspravu na Tviteru pre početka konferencije o klimatskim promenama prošle jeseni u Kalkunu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, pak, sa bivšim guvernerom Kalifornije, Arnoldom Švarcenegerom, ugovorio skijanje putem Tvitera.

Nedavno je predsednik Ruande Pol Kagame započeo prepirku putem Tvitera sa jednim novinarem koji ga je kritikovao zbog kršenja ljudskih prava. Burnu onlajn raspravu, tokom koje je korišćeno bezbroj uzvičnika i znakova pitanja, moglo je da prati oko 13.000 Kagameovih sledbenika. (tanjug)

Leave a Reply