Društvene mreže · Internet

Twitter: Istorija u 140 slova

Arhiva „Tvitera” u Kongresnoj biblioteci kao budućnost proučavanja prošlost. „Tviter” ima 110 miliona korisnika, ali svaka statistika o tome je zastarela istog momenta kada se konstatuje. Ovaj internet servis koji korisnicima omogućava da jedni druge obaveštavaju o svojim mislima, zapažanjima, komentarima i banalnostima, širi se kosmičkom brzinom – 300.000 novih korisnika se prijavljuje svakog dana.

„Tviter” je inače jedan od novijih izuma internet ere: krenuo je skromno 2007, prvo kao jedan interni sistem za razmenu kratkih poruka od maksimalno 140 slovnih znakova preko interneta, umesto preko mobilne mreže. Kada je ušao u javnu upotrebu evoluirao je u praktično novi medij koji svakodnevno dobija nove primene, od kojih su najznačajnije one u politici i biznisu. I sve to opet samo u najviše 140 slova.

Ovaj fenomen u kome se ukrštaju komunikacije, društvo i kultura dobio je međutim novu dimenziju, pošto je cela njegova arhiva – svaka poruka je naime sačuvana u kompjuterskoj memoriji servisa – upravo predata Kongresnoj biblioteci, glavnom čuvaru američkog i svetskog blaga kulture i istorije, koje je, koliko do juče, bilo oličeno samo u knjigama, i drugim štampanim stvarima, kao i filmskim i radio i televizijskim zapisima. Biblioteka je doduše još od 1994. počela „digitalizaciju” svojih jedinica, ali arhiva „Tvitera” je prvi materijal koji je izvorno digitalni.

Reč je o oko 50 milijardi (!) „tvitova”, poruka korisnika. Kompanija „Tviter” se obavezala da će tu arhivu redovno ažurirati (u ovom momentu se emituje oko 50 miliona „tvit” poruka svakog dana), dok će biblioteka, isključivo „kvalifikovanim istraživačima” novi materijal stavljati na raspolaganje tek šest meseci od njegovog nastanka. Zbog poštovanja privatnosti autora i „istorijske distance”.

Koliko je, međutim, za istoriju bitna arhiva „Tvitera”, ogromna do nezamislivosti (5 terabajtova, što može da stane na otprilike tri najmodernija hard-diska koji mogu da se kupe za oko 500 dolara, ali bi jednom čoveku trebalo 190 besanih godina da sve to pročita)? Zašto bi nekom istoričaru moglo da bude bitno to šta je neko doručkovao, kako se u određenom momentu i određenim povodom osećao i slične stvari koje su sasvim prizemne, i koje čine većinu ovih „cvrkutavih” komunikacija („twitter” na engleskom ima dva značenja: „cvrkut ptica” i „kratak sled nedoslednih informacija”)?

Mišljenja o ovome su protivrečna. Po jednima, to je „kapitulacija pred banalnošću”, a po drugima „demokratizacija istorije”… (nastavak na Politika.rs)

Leave a Reply