Internet

Twitter – mikro-blogovanje na Internetu

Jeste li ikad pokušali ne javiti se na telefon koji zvoni? Njegovom “sirenskom zvu” je jako teško odoleti. Slično je i sa emailom: pristojnost čoveka tera da odgovara na poruke bez obzira koliko one bile trivijalne. I sve to nas danas dovodi do Twittera, najnovijeg komunikacijskog pomagala koje, međutim, ne zahteva od korisnika punu pažnju. Tehnički naziv za usluge poput Twittera je – mikro blogovanje.

Pretplatnici koji ga koriste upisuju kraće poruke preko svojih mobilnih telefona  ili kompjutera, a te poruke – odnosno ‘tweets’ – se trenutno distribuiraju njihovom krugu prijatelja – pretplatnika, prijavljenih na njihvo mikro-blog. Ti prijatelji – ili, kako ih se u žargonu Twitter naziva: sledbenici! – mogu odmah da odgovore, odgode odgovor za kasnije ili ga potpuno ignorišu.

“Kad god pošaljem tweet, od dvestotinak mojih pretplatnika vidi ga možda samo jedan, možda i svi … sve u zavisnosti od toga ko obraća pažnju.”

Tako kaže programer i entuzijast Twittera Bryan Booth, koji šalje svoje tweetove nekoliko puta dnevno. Ako mu neko odgovori iz toga se može razviti konverzacija, ali i ne mora. Twitter naime udružuje elemente druženja na internetu sa prenosivošću mobilnih teleofna i sa trenutnošću instant poruka. Pedagog Mary Nunaley šalje svoje tweetove u vreme dok čeka na svog sina koji je na treningu tenisa. Nunaley može da  šalje tweetove preko telefona jer su oni – na najveću radost korisnika – kratki. Najviše 140 znakova po poruci.

Ta ograničenost na 140 znakova za mene je bila presudna: natera te da jasno razmisliš što želiš da kažeš. To je ustvari jedna jedina rečenica i naučiš da razmišljaš u vrlo preciznim terminima.” Twitter u stvari preokreće poznate oblike druženja na Internetu naglavce. Kod servisa poput Facebooka, ljudi vas pozivaju da postanete jedan iz njihovog kruga prijatelja. Kod Twittera, vi sami odlučujete koje ćete osobe ‘slediti’. To mogu biti i potpuno vam nepoznati ljudi. Nunaley kaže da jedna obična ključna reč u pretraživanju pokaže teme ili osobe koje su joj zanimljive.

Ali mogućnost da se svagde, u svakom trenutku može širokom krugu ‘sledbenika’ iskazati svoje mišljenje može izazvati i probleme. Nunaley je to iskusila na nedavnoj stručnoj konferenciji odakle su njeni komentari o govorniku – odaslani kao tweetovi – doprli do očiju njeog šefa i pre nego što je govornik završio svoje izlaganje.

Sa druge strane, programer Bryan Booth koristi Twitter prvenstveno u poslovne svrhe, povezujući se sa svojim kolegama širom sveta u svrhu međusobnog pomaganja savetima. On kaže da je sposobnost Twittera da poveže ljude sličnih interesa, a bez ikakvog pritiska obveze, doprinela ogromnoj popularnosti tog servisa ne samo u Americi, nego i drugde u svetu.

Strašno je popularan u Japanu. Tamo je, čini mi se, najveći broj pretplatnika od bilo koje druge zemlje. Popularan je i u Italiji, Portugalu, Rusiji. Mislim da je Amerika tek peta po broju korisnika Twittera.”A, ako je imitiranje najiskrenija vrsta laskanja, onda Twitteru stvarno ide jako dobro: prema nekim procenama, u svetu se već pojavilo stotinak sličnih servisa. Neki od najpoznatijih imaju i jednako vedre nazive: Spoink, Plurk, Pownce…(voa)

Leave a Reply