Društvene mreže · Internet

Twitter slavi 4 godine

Trenutno 3. najpopularnija društvena mreža na globalnom Internetu – Twitter,  još uvek traži održiv poslovni model

Pre tačno četiri godine, 21. marta 2006. godine, osnivač Twittera Biz Stone poslao je prvu poruku na tada potpuno novu društvenu mrežu. Twitter se danas nalazi na spisku 50 najpopularnijih web lokacija, a od 2009. se smatra trećom najraširenijom društvenom mrežom sa 6 miliona jedinstvenih korisnika mesečno i 55 miliona poseta ukupno.

twitter / fail bird illustrationKorisnici su u februaru ove godine proveli prosečno 5,27 sati na Twitteru, u čemu prednjače Italijani, Australijanci i Amerikanci. Istraživanja su pokazala da od svih poruka na Twitteru čak 41% otpada da bezvezne informacije poput “Probudio sam se” ili “Danas sam jeo pizzu”. Oko 38% poruka odnosi se na međusoban razgovor twitteraša, 9% na razmenu zanimljivih i korisnih  sadržaja, dok 6% otpada na samopromociju, 4% na spam, a 4% na vijesti.

Twitter se ujedno koristi u političkim i promotivnim kampanjama, ali i u obrazovne svrhe (mnogi univerziteti ga  koriste za razmenu informacija, kolaboraciju, diskusiju i evaluaciju).

Smatra se da je internet učinio bržim, zanimljivijim i personalnijim jer je kratkim porukama puno lakše izmenjivati informacije sa istomišljenicima nego na Facebooku ili e-mailom. Međutim, uprkos uspehu među korisnicima Twitter za 4 godine nije uspeo da postane profitabilan.

Leave a Reply