Društvene mreže · Internet

Twitter zaražen crvom

Prema informaciji objavljenoj na blogu Mashable, popularna društvena mreža Twitter, zaražena je crvom koji se distribuira preko Twitterovih mobilnih aplikacija, te skraćenih URL-ova koje generiše Goo.gl servis. Preciznije, crvom je zaražen “Twitter bird”, a crv se širi putem skraćenog URL-a “goo.gl/R7f68”, a postoje indicije da ima i drugih URL-ova.

Na mikroblogu se pojavljuje mnogo poruka, koje neoprezni korisnici otvaraju, a zatim bivaju preusmereni na web server francuskog proizvođača nameštaja Artcan Developpement, koje je navodno kompromitovan. Potom korisnik opet bude preusmeren na razne zaražene web stranice prepune malicioznim skriptama. Twitterov predstavnik za podršku, Troy Holden, kazao je da su svesni problema te da je pokrenuta procedura generisanja novih lozinki za pogođene korisnike.

U raznim izveštajima se navodi da neke poruke dolaze sa lažnih (spam) naloga, dok se navodno druge poruke šalju sa stvarnih Twitter naloga koje poseduju njihovi korisnici, što čini mogućim da se crv širi i šalje poruke sa trenutno zaraženih naloga. Do ovog trenutka, poznato je da sve sumnjive poruke pristižu as mobilne verzije Twittera, navodi blog Mashbale. Više informacija donosi Information Week.

Leave a Reply