Internet

U 2010. godini će se prodati 5 miliona e-čitača i 100 miliona e-knjiga

Očekuje se da će u 2010. televizijsko oglašavanje vredeti oko 180 milijardi dolara, dok se projekcije vrednosti online oglašavanja kreću oko 63 milijarde dolara. Iako je trend rasta online oglašavanja bio negativan tokom prošle godine, taj pad je i dalje manji nego u gotovo svim drugim oglašivačkim kategorijama. Zbog toga se ove godine očekuje porast online oglašavanja od oko 2 odsto, ističe najnovije istraživanje konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte Trendovi u medijima u 2010.

U 2010., više od 90% TV programa i više od 80% audio sadržaja potrošači će konzumirati putem klasičnog emitovanja na televiziji i radiju, a ne putem interneta ili usluga koje im omogućavaju da sami utiču na raspored emitovanja. Ti rezultati su suprotni brojnim predviđanjima prema kojima bi se linearno prihvatanje sadržaja trebalo smanjiti. Ipak, zahvaljujući jednostavnosti korišćenja i inerciji gledalaca i slušalaca, zadati raspored emitovanja verovatno će dominirati još dugo vremena. Reč je o velikim brojkama na koje oglašivači treba da računaju, budući da stotine miliona ljudi provodi čak 40 odsto svog budnog vremena prateći TV i radio program. Procenjuje se da, u Republici Srbiji, oglašavanje putem televizije generiše preko 80% ukupnog neto oglašivačkog prihoda.

U 2010. svedočićemo povećanim naporima da se spoje internet i TV, a mogao bi se povećati broj novih generacija TV prijemnika i ostalih uređaja, poput konzola za igru, koje će omogućavati pristup webu. Do sada je postignut slab napredak u vezi dostupnosti web-sadržaja na televizorima, ali sve se više radi na web-stranicama specifično kreiranim za pristup putem TV-a”, ističe Dejan Ljuština, viši menadžer u Sektoru za poslovno savetovanje u Deloitte-u. Ipak, glavni pokretači spajanja televizije i interneta neće biti novi integrisani uređaji, već korisnici, autori medijskih sadržaja i, naravno, oglašivači. Oglašivači bi mogli najviše profitirati od čitavog procesa, budući da se očekuje da će u 2010. televizijsko oglašavanje na globalnom nivou vredeti oko 180 milijarde dolara.

Projekcije vrednosti globalnog on-line oglašavanja kreću se oko 63 milijarde dolara, dok se za Srbiju procenjuje neto prihod od 5,05 miliona evra u 2009. Oglasi emitovani na televiziji sa pristupom internetu mogli bi direktno usmeriti potencijalne potrošače na web-stranice. Takva bi kombinacija mogla doneti i do 47 odsto povoljnije rezultate po određene brendove nego korišćenje zasebnog oglašavanja na televiziji i internetu,” zaključuje Ljuština.

Udeo potrošnje na online oglašavanje porašće sa 10 odsto, koliko je taj udeo iznosio krajem 2009., na 15 odsto do kraja 2011. Procene srpskih trendova online oglašavanja iz 2009. ukazuju na njegov udeo od otprilike 1% u ukupnim neto oglašavačkim prihodima sa projekcijom prosečne godišnje stope rasta od 26% do 2011. godine. Iako je trend rasta online oglašavanja bio negativan tokom prošle godine, taj pad je i dalje manji nego u gotovo svim drugim oglašivačkim kategorijama. Moguće je da recesija ne samo da nije usporila porast udela online oglašavanja, nego ga je čak i ubrzala. Oglašivači, naime, smatraju da online oglašavanje ima bolji odnos uloženih sredstava i rezultata od tradicionalnih tipova oglašavanja. Stoga se očekuje da će prihodi od online oglašavanja rasti još brže nego do sada.

Ove godine će globalna prodaja e-čitača verovatno doseći brojku od pet miliona uređaja, a moglo bi se prodati čak 100 miliona primeraka e-knjiga. Vrednost prodatih e-čitača mogla bi iznositi oko 1,5 milijardi dolara, ali konkurencija u vidu drugih uređaja verovatno će usporiti stopu njihovog rasta, čak i ako rast prodaje e-knjiga ostane blizu 200 odsto. Ipak, e-čitači će zaostajati za krivama prihvatanja od strane potrošača kakve beleže uređaji poput smartphone-a, GPS-a i netbook-a. Izdavači novina i časopisa mogli bi, neočekivano, imati koristi od uspeha e-čitača. Naime, ukoliko se dovoljan broj čitataoca navikne na plaćanje sadržaja koje primaju na svojim elektronskim uređajima, to bi moglo nadoknaditi gubitke zbog pada čitaoca i pretplatnika na štampana izdanja.

Leave a Reply