Internet

U Federaciji 37%, u RS-u 24% korisnika interneta

Internetom se u BiH služi svaki treći građanin stariji od 15 godina, pokazalo je istraživanje agencije za istraživanje tržišta GfK BH.

Istraživanje, koje se sprovodi već treću godinu zaredom, pokazalo je da globalnu mrežu najviše koristi populacija između 15 i 24 godine, čak njih 72 posto. Federacija BiH ima više korisnika nego Republika Srpska (37 posto naspram 24 posto), dok se Internet znatno više koristi u urbanim (39 posto) nego u ruralnim krajevima (26 posto), te među muškarcima (35 posto) nego ženama (28 posto).

Četvrtina građana BiH dala je odgovor da najviše posećuju stranicu Googlea, pa Yahooa, a da im je najzanimljivije društvena mreža Facebook i stranica za razmenu video-zapisa YouTube. Prvo istraživanje o korisnicima Interneta GfK je uradio 2006. i tada je globalnu mrežu koristilo 21 posto bh. građana.

Brano Vujičić, predsednik Udruženja za informatičke tehnologije BiH – BAIT, kaže da se ovo istraživanje poklapa sa nedavnim nalazima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da Internet u BiH koristi više od milion ljudi.

“Rezultati o korišćenju Interneta su ohrabrujući. Imamo solidan trend rasta sa obzirom na rast BDP-a. Ukoliko posmatramo region, Slovenija i Hrvatska su znatno iznad ostalih, a mi ne zaostajemo za Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom”, kazao je Vujičić. Da bi se Internet brže širio, dodaje, potrebni su brži razvoj infrastrukture, finansije i znanje.

Leave a Reply