web-portals
Internet

U Hrvatskoj 132 000 evra podrške web portalima?

Ukoliko se prihvate zakonske izmene, ubuduće će za deo novca iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti elektronskih medija, moći da apliciraju i web portali.

Paradoksalno je da se u poslednjih osam godina čak više od 10 miliona evra iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti elektronskih medija, predviđenih za javne sadržaje, preusmerilo komercijalnim radijskim i televizijskim stanicama.

web-portals
Znamo samo da je novcem Fonda finansirano 630 televizijskih i 3000 radio emisija, ali o tome ne postoji podrobniji izveštaj, izjavila je Zrinka Peruško, profesorka Fakulteta političkih nauka na konferenciji o predloženim izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima održanoj u petak u Zagrebu. Fond godišnje raspolaže sa 4 miliona evra, za koje je dosad moglo da aplicira 20-ak lokalnih televizija i 150 radijskih stanica. Prihvate li se zakonske izmene, ubuduće će za deo tog novca – govori se o svoti od nešto manje od 132 000 evra – moći da apliciraju i web portali iz tzv. trećeg medijskog sektora, onog koji se bavi temama od javnog interesa, sve više potisnutih iz komercijalnih javnih medija.

“Promene su nužne jer je postojeći zakon iz 2004. pregazilo vreme, od tada smo imali uspon web portala”, obrazložio je Milan Živković iz Ministarstva kulture. Odgovararajući na kritike zašto će novac dobijati samo neprofitne medijske organizacije, on kaže da bi medijske kompanije svoj eventualni profit mogle da usmeravaju u neki drugi posao, a cilj je da se to izbegne.

Izvor: Poslovni.hr

Leave a Reply