Internet

U Hrvatskoj najsporiji mobilni internet u Evropi?

Broj korisnika mobilnog interneta raste, što povećava opterećenje mreže, očekuje se pad brzine, a to odbija investitore u telekomunikacije .

Hrvatska je u konkurenciji 24 evropske zemlje koje su testirane – s najsporijim mobilnim internetom, pokazala je najnovija studija “State of the Internet” koju je sprovela ugledna američka kompanija Akamai Tech iz Massachusettsa.

Prema njihovim podacima, u Hrvatskoj korisnici mobilnog interneta na raspolaganju imaju brzinu od 2,2 megabita po sekundi, dok, primera radi, operateri u vodećoj Ukrajini nude u proseku 7,3, Švedskoj 6,6, a Austriji 6,1 megabit po sekundi.

mobile

Ako se uporedi sa zemljama u okruženju, mađarski operateri nude nešto brži mobilni internet (2,9 mbps), italijanski gotovo dvostruko brži (4,6 mbps), a Slovenci preko smartphonea ili laptopa u pokretu surfuju brzinom od čak 3,5 mbps.

Prema istraživanju kompanije Akamai, Hrvatska je trenutno u ravni sa zemljama poput Indonezije, Kazahstana i Irana (2,0 mbps). Nešto bolja situacija je u Maleziji i Šri Lanki (2,3).

Brzina od 14,7 mbps u Južnoj Koreji zasad se čini kao naučna fantastika.

No, ovde nije samo reč o brzini kojom otvaramo news portale, logujemo se na društvene mreže ili učitavamo muziku. Jer, ova je brzina trenutno dovoljna za sve te operacije.

No, s obzirom na veliki porast upotrebe smartphonea kako u svetu tako i u Hrvatskoj, sve veći broj poslovnih korisnika preko mobilnih pristupa svom mailu i raznim aplikacijama koje im olakšavaju bavljenje poslom.

Naravno, menja se i način na koji obavljamo posao, sve više u pokretu, a sve manje iz kancelarije.

Ova činjenica, možda naoko manje važna, negativno utiče na poslovnu klimu u Hrvatskoj, pogotovo iz ugla investitora.

– Brzina mobilnih mreža, osim o tehnologiji, zavisi i od toga koliko korisnika koristi istu baznu stanicu. Ako želimo brži internet, mobilni operateri bi morali da ulažu puno više u izgradnju infrastrukture. A ne ulažu zato što država stalno menja pravila igre, i regulatorne i poreske propise. Nedavno je stigao novi namet, pa ko bi u ovakvoj zemlji onda ulagao u infrastrukturu? Država mora da se uozbilji i pošalje poruku telekomunikacijskim investitorima, ali i svim drugima, da je ovde sigurno i dobro ulagati – objašnjava stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura.

Njegova je računica jasna: 2,2 mbps zasad je dovoljna brzina za sve što treba prosečnom korisniku mobilnog interneta, ali zbog opšteg utiska o tehnološkoj zaostalosti nije dobro biti na dnu lestvice jer se time i stranim investitorima šalje negativna poruka o opštem stanju društva koje možda i ne odgovara istini.

– Korištenje mobilnog interneta svake godine u svetu se udvostručuje, a trend će se nastaviti i u godinama koje slede, pa se može očekivati još više korisnika koji će zagušiti postojeće bazne stanice u zemlji. Stoga će i brojka od 2,2 mbps u budućnosti možda i padati – kaže Lubura.

Izvor: jutarnji.hr

Leave a Reply