Internet · Provajderi

U Izvršnom veću Vojvodine predstavljen projekat i internet sajt “NSkriminal.net”

U Izvršnom veću održana je večeras svečana promocija nove veb stranice www.nskriminal.net posvećene najtežim krivičnim delima, ubistvima, na teritoriji grada Novog Sada. Predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić simbolično je pokrenuo ovu jedinstvenu veb stranicu koja je od večeras dostupna svim korisnicima interneta.

U programu povodom predstavljanja ove stranice o kriminalu, koja će u prvoj fazi biti posvećena slučajevima ubistava, rečeno je da je slične sadržaje koji javnosti nude činjenice i materijale iz zvaničnih istraga povodom najtežih zločina, moguće pronaći samo u Sjedinjenim državama, pa su kreatori ove internet stranice koristili iskustva srodne prezenatcije iz Čikaga.

Uz predesednika Izvršnog veća i predsednika Novinarskog istraživačkog centra Sonju Dotlić koja je pokretač ove web stranice, u večerašnjoj prezentaciji projekta “NS kriminal” učestvovali su i pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić, kao i ugledni stručni savetnici na izradi prezentacije, predsednik Okružnog suda u Novom Sadu Slobodan Nadrljanski, advokat Vladimir Beljanski, kao i portparol SUP Novi Sad Stevan Krstić.

07_04_2008_pajtic_velika_holPredsednik Izvršnog veća Vojvodine mr Bojan Pajtić rekao je da je Novi Sad, koji je tokom sedme i osme decenije XX veka bio primer bezbedne gradske sredine, tokom perioda ratova u našem okruženju, kao i čitavo naše društvo postao sredina sa brojnim problemima.

Nadamo se da će ovakvi upozoravajući sadržaji iz njihovog sopstvenog okruženja pomoći građanima da suočavanjem sa najtežim zločinima bolje upoznaju i način da pomognu sebi i sopstvenoj sigurnosti. Standardi Evropske unije u ovoj oblasti i metodi izgrađivanja boljeg sistema opšte sigurnosti, zahtevaju učešće svih struktura društva u borbi protiv zločina i uključivanje i pripremanje javnosti za sprečavanje svih oblika kriminala. Zato je Izvršno veće podržalo ovaj projekat, koji će ne samo informisati nego i doprineti da građani Novog Sada već od danas, imaju deo onoga što u razvijenim zemljama zahvaljujući sistemu otvorenosti i dostupnosti informacija svih vrsta, već postoji u obliku registara ili pregleda najrazličitijih zločina i zločinaca. Nadamo se da će to doprineti da građani bolje razumeju sve pretnje njihovoj bezbednosti i tako i sami doprinesu sopstvenoj bezbednosti i boljem življenju – naglasio je između ostalog predsednik Izvršnog veća.

Pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić rekao je da pored toga što se radi o pionirskom poduhvatu i medijskom iskoraku, kako zbog samog sadržaja i njegovog značaja tako i zbog savremenog medijskog izraza, postoji još nekoliko razloga zbog kojih je Pokrajinski sekretarijat za informacije pomogao realizaciju ove veb stranice. Jer pored toga što se radi o medijskom novitetu, važnost sadržaja i problema kome je stranica posvećena, doprineće da javnost pored razvijanja samopomoći, dodatno pokrene i podrži državne organe u sučeljavanju sa velikim problemima, kakvi su najteži zločini, poput ubistava.

Pored toga nevladin sektor pokazao je još jednom da može da motiviše, ne samo ovaj društveni segment i druge NVO, nego i medije, i da se sopstvenim projektima uspešno uključi u rešavanje najtežih društvenih problema. Zbog svega toga i ubuduće ćemo biti iza svakog ovako važnog koraka napred – rekao je pokrajinski sekretar Milorad Đurić.
Predsednik Okružnog suda U Novom Sadu Slobodan Nadrljanski govorio je o posebnom značaju valjanog utvrđivanja svih elemenata teških krivičnih dela u domenu policije, tužilaštva, kao i donošenja presude, u svetlu sagledavanja preciznog i sveobuhvatnog činjeničnog konteksta, kao i o potrebi da naše društvo, zapravo institucije u okviru tri nezavisna stuba demokratske vlasti, uspostave metode za otvorenu, kvalitetnu analizu i zasnivanje službenih izveštaja o rezultatima kaznene politike, što bi doprinelo njenom kvalitetu, stabilnosti i efikasnosti suda.

Pored toga ovo je prvi put da su kod nas u medijima dostupne činjenice i materijalni tragovi, fotodokumentacija iz službene istrage o najtežim krivičnim delima i njihovim počiniteljima. Sve to će potvrditi da se sudske procedure u utvrđivanju krivice, ali i svih drugih činjenica u kontekstu počinjenog krivičnog dela, uključujući i moguće olakšavajuće okolnosti, utvrđuju i sagledavaju kako bi bila ostvarena individualizacija svake izrečene kazne.

 

07_04_2008_pajtic_velika_hol_2

 

Advokat Vladimir Beljanski govorio je o potencijalnom ugrožavanju prava oštećenih, žrtava i njihovih porodica, prouzrokovanog objavljivanjem dokumentacije i pojedinosti o slučajevima ubistava, jer se radi o izuzetno teškim delima, koja ostavljaju teške i brojne posledice u čitavom okruženju.

Odluka da javnosti bude omogućen uvid u dokumentaciju i pojedinosti krivičnog dela, doneta je na osnovu stava da je počinjeno krivično delo to koje je počiniocima ugrozilo pojedina prava, a javnost ima pravo na što potpuniji uvid u sve elemente zločina. Takođe je primetno da se mediji mnogo više bave povredom prava počinioca nego žrtvama počinjenog dela, pa se nadamo da će i tom aspektu biti posvećena pažnja.

 

U okviru veb stranice www.nskriminal.net mapirana su i kompletirana sva ubistva u Novom Sadu, Petrovaradinu i Sremnskoj Kamenici tokom poslednjih 15 godina, a izrađena je statistika o ovim zločinima, a sajt omogućava i povratnu spregu sa korisnicima, tako da će moći da koriste deo posvećen nestalim osobama i prijavljuju kriminalna dela, a postoji i segment posvećen ponašanju u kriznim i opasnim situacijama.

 

Posebno je interesanto da je statistička obrada predstavljenih ubistava, pored utvrđivanja najrazličitijih činjenica, pokazala da je godina sa najbrojnijim ubistvima bila 2006, ali i da od 85 slučajeva nije bilo ni jednog u kome su i počinilac i žrtva bile žene.

One thought on “U Izvršnom veću Vojvodine predstavljen projekat i internet sajt “NSkriminal.net”

Leave a Reply