Internet

U Kanadi ukinuti Flat internet paketi

CRTC (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission) je odobrila ograničavanje potrošnje interneta na mesečnom nivou

Operatori širom sveta žale se kako trenutni sistem poslovanja sa prodajom telefona za dinar/evro/dolar i sa neograničenom upotrebom određenih servisa nije nadalje održiv, pa su rešeni da nešto promene. Ipak, izgleda da su kanadski operatori stvari shvatili suviše ozbiljno.

Naime, oni su udruženim saopštenjem, a nakon odluke tamošnje agencije za telekomunikacije CRTC (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission) koja je odobrila ograničavanje potrošnje interneta na mesečnom nivou, naveli da korišćenje neograničenog internet protoka prestaje da važi.

Korisnicima fiksnih i mobilnih mreža, kablovskih, satelitskih i ADSL priključaka ponuđen je “novi” sistem tarifiranja interneta u kojem će, u zavisnosi od uslova korišćenja, korisniku na raspolaganju biti od 20 do 60 GB besplatnog mesečnog protoka, nakon čega samo uz paprenu naknadu može da se nastavi sa korišćenjem interneta.

Odmah nakon odluke CRTC-a, a posebno posle predstavljanja novih ponuda operatora, više od 10.000 Kanađana zatrpalo je mejlovima, pismima i zahtevima za poništavanje ove odluke nadlležno ministarstvo, koje je slučaj prebacila na vladu. Nakon toga, kanadska vlada je, pod nezapamćenim pritiskom javnog mnjenja, ipak najavila da će poništiti odluku, prenosi Toronto Star.

Ovaj potez kanadske agencije protumačen je kao jedan od načina za ograničavanja ljudskih sloboda ne samo na internetu, nego i uopšte i dovodi se u vezu sa trenutnim sporom u svetu, koji se vodi oko internet sloboda, za koje mnogi smatraju da su ugroženije nego ikada.

3 thoughts on “U Kanadi ukinuti Flat internet paketi

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Pocelo je, pocelo, i to, gle cuda, u Kanadi (za sada neuspesno). Pocelo je “ujednacavanje” cena za pruzanje telekomunikacioniuh usluga putem klasicnuh mreza sa komutacijom kola, s jedne strane, i “nove” mreze sa tzv. komutacijom paketa podataka, tj. Interneta.

  Valja se podsetiti da u SAD krajem 2014. presaje damping na usluge pristupa Internetu, odnosno zakonom uveden moratorijum na internet takse.

  P. S. – Kanadjani su izgleda jedva docekali kraj i Finalna akta Svetske konferencije o medjunarodnim telekomunikacijama. Dolazi vreme da se vrate 20-to godisnja ulaganja u Internet.

 2. Aca

  Канађани су познати по свом малтретирању интернет корисника. Тамо одавно не смеш ни да прднеш према Торенту иначе те одмах ухапсе. Само те оптуже да квариш мрежну опрему таквим понашањем и угасио си. Невиђен лоповлук и тоталитаризам!!!

 3. Pera Detlić

  60GB mesečno besplatno!!! eeee ja sa ovim telekomovim adsl-om mogu samo da sanjam o 60GB mesečno i to uz debelu nadoknadu…
  Mada, ne znam ni šta bi radio sa 60GB!

Leave a Reply