Internet

U Kini razotkrivena Online piramidalna šema koja je oštetila 150.000 ljudi

Kineska policija je srušila piramidalnu šemu prodaje koja je imala više od 150.000 korisnika na Internetu.

Izvor iz Ministarstva javne bezbednosti je rekao, u nedelju, da je nakon godinu dana istrage, mrežna šema, prerušena u elektronsko poslovanje, uništena u ukupno 17 pokrajina, regiona i opština.

Policija je uhapsila glavnog osumnjičenog, čoveka u srednjim pedesetim godinama, pod prezimenom Li, 19. maja, timskim radom u Pekingu, Sičuanu, Guangdongu i Šandongu.

Li je započeo piramialnu prodaju 1990. godine. U 2005. je osnovao on line kompaniju, Feifan Internacional, i koristio je kao masku za prodaju lažnih proizvoda po visokim cenama online mušterijama., i davao je procenat onima koji kupuju i preprodaju robu.

„Što više kupaca pronađe, veću proviziju dobije,” rekao je policajac Sun Jun iz biroa javne bezbednosti u gradu Taian u istočnoj provinciji Šandong.

Oficir je rekao da je šema bila vrlo varljiva, jer su mnogi učesnici bili zbunjeni trikom glavnog osumnjičenog, koji je organizovao promotivne aktivnosti da dokaže svoj legitimited i koji je angažovao ljude da brišu negativne izveštaje na Internetu.

Prema podacima ministarstva, Lijevom šemom je obuhvaćeno više od 1.4 milijardi juana (210 miliona američkih dolara).

Leave a Reply