Internet

U nastavku akcije “Centrala” saslušane dve osobe

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, u nastavku akcije “Centrala“, u svojstvu osumnjičenih saslušali B. D. iz Beograda i M. C. iz Novog Sada zbog postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i računarska prevara.


 

U saopštenju se navodi da postoje osnovane sumnje da su B. D. i M. C. po nalogu organizatora kriminalne grupe N. I. i J. I. obavljali „bypass“ terminacije međunarodnog telefonskog saobraćaja, korišćenjem VOIP tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatora.

Osnovano se sumnja da je B. D. vršio izmenu IMEI broja modema u kojem se nalazila SIM kartica u nameri da se izbegne detektovanje nezakonitog saobraćaja od strane službi za zaštitu od prevara kod domaćih telekomunikacionih operatora, utičući na taj način na elektronsku obradu podataka u cilju pribavljanja imovinske koristi.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala nastaviće rad u akciji ”Centrala” u cilju identifikovanja drugih lica koja sa teritorije Republike Srbije vrše nezakonitu terminaciju međunarodnog telefonskog saobraćaja, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply