Internet

U Rusiji za jedan dan registrovano 240 hiljada .рф domena

U Rusiji je započela otvorena registracija u ćiriličnom domenu .РФ. Od 11. novembra sopstveni sajt sa ruskim imenom mogu da otvore na Internetu fizička i pravna lica, registrovana u Rusiji.

Za jedan dan od trenutka otvorene registracije u zoni .рф registrovano je 240 hiljada domenskih imena. Ovo saopštava zvanični sajt Koordinacionog centra nacionalnog domena Interneta.

Uzevši ćirilično ime, korisnici moraju da imaju u vidu glavno ograničenje: u prvoj godini otvaranja oni ne mogu nikome da ga preprodaju, kaže PR direktor Koordinacionog centra domena .ru i .рф Andrej Vorobjov.

U prvoj godini registracije neće moći da se preprodaju domenska imena na servisima drugostepenog tržišta. To je učinjeno kako bi se ograničila kiberskvoterska delatnost.

Tačnije ona delatnost koju zlonamernici razvijaju prilikom otvaranja svake nove domenske zone. To je ogroman broj novih registracija u cilju kasnije preprodaje, naravno, sa većom koristi.

Uprkos prognozama sekptika, ćirilica sve više pokorava svetsku mrežu. Posle Rusije, koja je postala prva zemlja sa internet-domenom na ćirilici u aprilu 2010, stekla ga je i Srbija.

Zato se pojava imena na ćirilici mogu razmatrati isključivo kao proširenje Internet-prostora, a nikako kao način samoizolacije država od svetskog segmenta. Engleski jezik i dalje ostaje jezik internacionalne komunikacije, zato će većina organizacija dublirati adrese i u ćiriličnim i nećiriličnim zonama, pošt od toga zavisi između ostalog i konkurentnost njihove produkcije na svetskom tržištu.

Leave a Reply