Internet

U SAD desetoro optuženih za “nigerijsku” prevaru

Američki državni tužioci  optužili su desetoro lica za iznuđivanje čak milion i po američkih dolara od žrtvi internet prevare širom SAD-a. Prevaranti su žrtvama obećavali “bogata nasleđa”, ukoliko naravno žrtve  prethodno uplate novac. Navodni vođa kriminalne grupe bio je Claudio Uche Dibe (25) iz Gardene u Kaliforniji.

Dibea je Kanada prošlog meseca izručila SAD-u, nakon što je u toj zemlji bio u bekstvu od 2009., a za prevaru je optužen u čak 15 tačaka. Zasada se još šestoro optuženih pojavilo na sudovima u Los Angelesu i New Yorku, na kojima su se izjasnili kao nevini.

Optuženici se terete da su sprovodili klasičnu “nigerijsku 419” prevaru u kojoj se pošiljaoci e-mail poruka lažno predstavljaju kao advokati, diplomate i vladini službenici koji nadgledaju podelu nasleđa vrednih milione dolara. U porukama se tvrdilo da su primaoci dalji potomci bogatih ljudi koji su nedavno preminuli te da je potrebno platiti manji novčani iznos za pokretanje procesa sticanja nasleđa.

Nakon što su žrtve uplatile manje svote novca, tražilo se od njih se da uplate sve veće iznose koji su dostizali i 35 hiljada dolara, tvrde tužioci. Više o ovom slučaju u izveštaju magazina The Register.

Leave a Reply