Internet

U štrajku nemačko izdanje Amazon.com

U najnezgodnijem trenutku u godini, više stotina radnika Amazon.com servisa u Nemačkoj danas je u štrajku, koji će, prema najavama sindikata, biti ponavljan do Božića ako kompanija ne poveća plate. Termin najvećih godišnjih pretprazničnih isporuka je najnepovoljniji mogući za Amazon, ali isto tako veoma povoljan za sam štrajkače.

Jednodnevni štrajk upozorenja preduzeli su zaposleni u distributivnim centrima u Bad Hersfeldu i Leipzigu, a to su samo poslednje u nizu obustave rada u okviru nastojanja sindikata Ver.di da isposluje povoljniji sporazum o platama, sličan ugovoru koji imaju radnici u maloprodaji i prodaji putem narudžbi. Sindikat Ver.di zastupa oko 2.000 radnika u Leipzigu i 3.300 u Bad Hersfeldu.

amazon

Veliki problem za tamošnji Amazon su radnici unajmljeni putem “lizinga” od drugih kompanija na određeno vreme, jer do svog radnog mesta moraju putovati i po nekoliko sati. Zbog novih radnih mesta, ovi “lizing-radnici” moraju da žive odvojeno od porodice pa žive grupno u malim bungalovima.

Leave a Reply