Categories
Internet

U toku glasanje za ćirilični Internet domen Srbije

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije uputilo je poziv građanima da učestvuju u izboru ćiriličnog Internet domena Srbije tako što će glasati za predloge srb, sb, srbija ili rsb.
U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je glasanje počelo 10. maja, i dodaje da građani u naredna dva meseca mogu da glasaju putem sajtovawww.glasanje.rnids.rs, kao i na sajtu resornog ministarstva www.mtid.gov.rs.

Radna grupa, koja je formirana 2. februara ove godine sa ciljem da sprovede javnu raspravu i izbor za ćirilični IDN (Internationalized Domain Name), organizovala je svoj rad u tri faze.

Prva je predlaganje niza znakova koji će predstavljati ćirilični IDN, druga je analiziranje predloga i izdvajanje onih koji zadovoljavaju zadate kriterijume ICCAN-a, a treća glasanje za jedan predlog sa spiska onih koji zadovoljavaju zadate kriterijume.

Prva i druga faza uspešno su završene 10. maja. Da bi se od ponuđena četiri predloga izabrao jedan za ćirilični Internet domen Srbije potrebno je da glasa 8.000 građana.

Nakon glasanja biće pokrenut proces donošenja pravilnika po kome će se registrovati imena u ovom domenu, dodaje se u saopštenju.