Internet

Učenje srpskog jezika preko Interneta važno za očuvanje nacionalnog identiteta

Ministarstvo vera i dijaspore Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u okviru projekta „Svaki Srbin zna srpski“ obezbedilo multidisciplinarne specijalizovane udžbenike za osnovnu školu namenjene učenicima iz dijaspore, koji su od sada dostupni na sajtu tog ministarstva www.mvd.gov.rs.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da je očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma među našim iseljenicima strateški važno za očuvanje nacionalnog identiteta.

Sa namerom da popularizujemo, olakšamo i učinimo dostupnijim učenje srpskog jezika i ćiriličkog pisma što većem broju, pre svega, srpske dece u dijaspori, omogućili smo preuzimanje specijalizovanih knjiga u elektronskom izdanju sa sajta Ministarstvae, objasnio je Srećković.

Prema njegovim rečima, udžbenici, pripremljeni u saradnji sa Zavodom za udžbenike, omogućavaju pripadnicima naše dijaspore u celom svetu preuzimanje bukvara i čitanki za sve uzraste osnovnih škola.

Ministar je rekao da ovi udžbenici obrađuju razne kulturne sadržaje, tradiciju i običaje srpskog naroda.

Pored institucionalizovanih vidova učenja srpskog jezika u dijaspori, regulisanih zakonima zemalja u kojima naši ljudi žive u inostranstvu, poput Austrije, Australije, Kanade i Makedonije, najučestaliji oblik učenja srpskog jezika je pri crkveno-školskim opštinama u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Sjedinjenim Američkim Državama, naveo je ministar.

On je izrazio uverenje da će začetak ovakvog, savremenog, internet pristupa, kojim se premošćuje i problem fizičke udaljenosti brojne dijaspore, umnogome doprineti očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma među pripadnicima dijaspore.

Leave a Reply