Internet

Uhakovan Facebook profil šefa Interpola

Ronald K. Nobl, šef Interpola, na prošlonedeljnoj Interpol konferenciji o bezbednosti informacija održanoj u Honkongu (15-17. Septembra), izjavio je da kiberkriminal “jedan od najopasnijih kriminalnih pretnji današnjice”. U svom govoru (koji možete preuzeti u PDF formatu sa Interpol-ovog web sajta), Nobl je izjavio da se nada da će web evolvirati iz prilično anonimnog modela kakvog imamo sada, u sistem gde će biti kreirana verifikacija imena, koja će mogućiti izgradnju većeg poverenja.

Ovaj govor je iniciran ličnim razlozima, obzirom da je u nedavno sprovedenoj akciji Interpolove jedinice za brzo reagovanje u slučaju incidenta (Security Incident Response Team, SIRT), otkriveno da su na Facebook-u postavljena čak dva lažna profila gospodina Ronalda. Prema njegovim rečima, jedan od kiberkriminalaca je koristio lažni profil kako bi pratio tok operacije.

Zanimljivo je da su lažni profili otvoreni za vreme trajanja Interpolove globalne akcije za otkrivanje i hapšenje dugogodišnjih begunaca, kako bi hakeri pratili tok akcije. Akcija je nosila ime “Operacija infracrveno” i trajala od početka maja do sredine jula ove godine, a u njoj je učestvovalo oko 50 Interpolovih stručnjaka iz 29 zemalja. Za vreme trajanja akcije pronađeno je i uhapšeno više od 130 begunaca iz 32 zemlje. Među beguncima bilo je i onik koji su bili optuženi za ubistva, krijumčarenje i prodaju narkotika, pedofiliju, prevare, korupciju i pranje novca.

Iako u ovom konkretnom slučaju nisu bili ugroženi drugi Facebook korisnici, pokazano je sa kolikom lakoćom kiberkriminalci mogu da stvore lažni identitet i tako zavaraju druge korisnike. Ovo nije usamljeni slučaj zloupotrebe društvenih mreža. Slične situacije su otkrivene i na Twitter društvenoj mreži.

Leave a Reply