Internet

Uhapšen kreator ozloglašenog SpyEye bankarskog malvera

Članovi razvojnog tima SpyEye programa uhapšeni su zahvaljujući zajedničkoj akciji kompanije Trend Micro i sigurnosnim službama Sjedinjenih Američkih Država. Aleksandr Andrejevič Panin i njegov partner Hamza Bendelađ su priznali krivicu.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da je stvaralac ozloglašenog SpyEye bankarskog malvera, Aleksandr Andrejevič Panin (poznat i kao Gribodemon ili Harderman), priznao krivicu pred državnim sudom za optužbe u vezi sa stvaranjem i distribuiranjem programa SpyEye.

Kompanija Trend Micro imala je ključnu ulogu u ovoj istrazi jer je već jedan duži vremenski period sarađivala sa službom FBI na ovom slučaju. Tačnije, informacije koje je pružila kompanija Trend Micro (kao što su internet „nadimci” i korišćeni nalozi) pomogli su da se otkrije pravi identitet Panina i njegovih saučesnika. Bilo je potrebno da sve strane ulože veliki napor u ovu istragu kako bi se ona uspešno završila.

spyeye

Jedan od Paninovih saučesnika bio je Hamza Bendelađ čiji je nadimak bio bx1. I Panin i Bendelađ bili su umešani u kreiranje i postavljanje različitih SpyEye domena i servera na osnovu čega se i došlo do informacija o njima. Iako je SpyEye napravljen tako da je mali broj njegovih datoteka bio javno dostupan, Trend Micro je ipak uspeo da dođe do nekih i u tim datotekama pronađe određene informacije, među kojiima je (na primer) bila i  e-adresa onoga ko upravlja serverom.

Informacije dobijene iz ovih konfiguracionih datoteka su povezane sa informacijama prikupljenim iz drugih izvora. Na primer, stručnjaci kompanije Trend Micro su se ubacili na različite tajne forume za koje se znalo da ih posećuju i Panin i Bendelađ. Čitajući njihove poruke oni su nehotice otkrili informacije kao što su njihove e-adrese, ICQ broj ili Jabber broj – sve podatke koji mogu otkriti njihove prave identitete.

Tako je, na primer, tim kompanije Trend Micro otkrio C&C server lloydstsb.bz, kao i binarne i konfiguracione datoteke povezane sa SpyEye programom. U dešifrovanim konfiguracionim datotekama nalazio se internet nadimak bx1. Konfiguraciona datoteka na tom serveru takođe je sadržala e-adresu. Pronađena je i druga konfiguraciona datoteka – u kojoj se takođe nalazilo ime bx1– koja je sadržala i akreditive za prijavu na virtest, servis za testiranje detekcije koji koriste sajber-kriminalci.

 

„Iako je Panin verovao da je veoma dobar u prikrivanju svojih tragova, sada je očigledno da nije bio toliko dobar koliko je mislio. U vreme kad je prodavao SpyEye, postao je prilično nemaran i veoma nepažljiv; uprkos tome što je koristio višestruke nadimke i e-adrese, kompanija Trend Micro, u saradnji sa FBI službom, uspela je da otkrije njegov pravi identitet” – rekao je Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro.

 

Panin je započeo prodaju SpyEye programa 2009. godine i veoma brzo postao značajan konkurent mnogo poznatijem ZeuS programu. U to vreme, bio je popularan pre svega zbog niske cene i mogućnosti dodavanja prilagođenih dodatnih komponenti, a to su opcije koje ZeuS nije nudio.

Ovo hapšenje pokazalo je da bliska saradnja kompanija koje se bave sigurnošću i organa za spovođenje zakona daje dobre rezultate. „Tragajući za sajber-kriminalcima umesto za njihovim serverima, mi sigurno nanosimo trajnu štetu kompletnom podzemlju, umesto obaranja servera koje se može relativno brzo i lako popraviti. Mi verujemo da je ovo način da napadnemo sajber-kriminalce i učinimo da internet bude bezbedniji za sve korisnike” – dodaje Rik Ferguson.

Leave a Reply