Internet

Uhapšena jedna osoba zbog Internet piraterije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici SBPOK – Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili Gorana Čujaka (1960) iz Beograda zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela i predmeta srodnog prava.
Osumnjičeni je na jednom od najpopularnijih internet foruma, bez ovlašćenja nosilaca autorskih prava pravnog lica ”Intermedija netvork” iz Beograda, objavio i postavio link za preuzimanje neovlašćeno umnožene kopije domaćeg filma „Montevideo, Bog te video“.

On je tako omogućio neograničenom broju korisnika interneta da u elektronskom obliku preuzmu navedeni film. Na isti način Čujak je omogućio i preuzimanje drugih filmskih, muzičkih i softverskih materijala, domaćih i stranih autora, bez njihovog znanja i odobrenja, nanoseći im ogromnu materijalnu štetu.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenog zaplenjena je veća količina informatičke i druge opreme, koja je služila u navedene svrhe, kao i veći broj softverskih i audio-vizuelnih materijala, čije je veštačenje u toku.

Goran Čujak je priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor do 30 dana.

MUP upozorava građane da je preuzimanje ovakvih materijala veoma rizično i opasno, pošto putem interneta izvršioci krivičnih dela vrlo često šire i računarske viruse koje objavljuju pod nazivom najpopularnijih filmova, softvera, muzičkih i drugih numera, pri čemu je na taj način u poslednje vreme širom sveta zaražen veliki broj računara, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply