Internet

Uhapšeni Facebook provalnici

Policija iz mesta Nashua, Novi Hampšir u Britaniji, su uhapsili grupu mladića osumnjičenih da čine deo plačkaškog kruga koji je orjentisan na Facebook korisnike koji su prijavili na svom profilu da su odsutni od kuće.

Prema izveštaju lokalnih medija, do sada je u 50 domova vraćena ukradena imovina vrednosti između $100,000 i $200,000. Zanimljivo je da se ovo odnosi samo na oštećene koji su bili opljačkani u avgustu mesecu.

Istražnici veruju da su nesmotreni porodični ljudi privukli kriminalce nakon postavljanja vesti ili izjava da će biti odsutni od kuće na neko određeno vreme zbog planiranog odmora, na nekom od svojih profila na poznatim društvenim mrežama.

Policija je uhapsila sledeća lica: Mario Rojas, Victor Rodriguez i Leonardo Barroso, i očekuju da će biti još hapšenja vezano za ovaj slučaj.

Ovo nije prvi slučaj da provalnici i kriminalci iskoriste informacije dobijene putem društvenih mreža. Početkom godine, objavljena je vest o jednoj ženi koja je bila opljačkana nakon objave na svom Facebook statusu da će ići na koncert. Na njenu veliku sreću, kamera za nadgledanje je snimila provalnika na delu, a žrtva je identifikovala kriminalca kao nekog sa kim se “sprijateljila” par meseci pre provale.

Leave a Reply