Internet

Uhapšeni počinioci neovlašćenog pristupa sajtu Višeg javnog tužilaštva

(Saopštenje) Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su zadržane tri osobe, dok su protiv dve podnete krivične prijave zbog neovlašćenog pristupa sajtu Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Policijski službenici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala lišili su slobode Nenada Cvetanovića (1977) iz Leskovca, Miloša Miloševića (1990) iz Beograda i Srđana Kneževića (1982) iz Zrenjanina.

Krivične prijave podnete su protiv Slobodana Jovanovića (1981) i Dragana Aleksića (1967) iz Beograda.

Oni su osumnjičeni za to da su izvršili krivična dela neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka i računarska sabotaža.

Osumnjičeni su preko interneta iskoristili prethodno pribavljene administratorske šifre za logovanje na server internet sajta Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, a zatim kršeći mere zaštite neovlašćeno pristupili serveru i izvršili postavljanje različitih neprimerenih tekstova.

Nakon toga, došlo je do zastoja funkcionisanja elektronske obrade i prenosa podataka sa navedenog sajta.

Osumnjičeni su učinili podatke sa tog sajta neupotrebljivim, u nameri da onemoguće postupak elektronske obrade i prenosa podataka koji su od značaja za rad pomenutog odeljenja Višeg javnog tužilaštva.

Zbog prekomernog broja napada i izmene sadržaja internet stranica došlo je do ozbiljnog zastoja u radu navedenog sajta i izmena njegovih najznačajnijih delova učinjenih masovnim napadima na prezentaciju.

Cvetanović, Milošević i Knežević su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

One thought on “Uhapšeni počinioci neovlašćenog pristupa sajtu Višeg javnog tužilaštva

  1. Boban Tosic

    Ovo je sramota, trebali su ove ljude da pozovu na sok i kafu (najmanje) i da lepo popricaju sa njima, da im zahvale na ukazanim bezbednosnim propustima, i da im ponude neki oblik saradnje, na obostrano zadovoljstvo.

Leave a Reply