Internet · Provajderi

Uhapšeni zbog Internet kladionica

U prvoj akciji razotkrivanja neovlašćenog organizovanja igara na sreću – klađenja putem interneta uhapšeni su Đorđe Đokić (35), diplomirani matematičar iz Kragujevca, i njegov sugrađanin Dušan Jagličić (35), diplomirani inženjer. Oni se terete i za pranje novca, a prema navodima policije, ovakvim načinom klađenja zaradili su 550.000 evra.
Đorđe Đokić

Prema saznanjima „Blica“, još nekoliko osoba je radilo s uhapšenima i radi se na njihovoj identifikaciji i privođenju.
Na bankarskim računima uhapšenih je blokirano oko 60.000 evra, a zaplenjeno je i 11 računara, dva automobila, dokumentacija koja se odnosi na uplate deviznog novca iz inostranstva i drugo.
– Iako nisu imali odobrenje za organizovanje igara na sreću iz nadležne uprave u Ministarstvu finansija, osumnjičeni su 1. marta 2005. godine registrovali dva internet domena za klađenje, www.kladioničar.com i www.freebetting.net. U svetu je poznat sajt za kladioce www.frebetting.com i pretpostavljamo da su sličnim imenom želeli da privuku kladioce. Na ovim sajtovima su omogućili kladiocima da izvrše onlajn klađenje na fudbalskim, košarkaškim, teniskim i mečevima američkog fudbala – kaže sagovornik „Blica“ blizak istrazi.
Serveri www.kladioničar.com i www.freebetting.net su u inostranstvu i oni su plaćali zakup ovih servera, pa su imali hiperlinkove na velike kladioničarske ponude koje oni nude.
– Kladioci su, preko linkova na ovim sajtovima, otvarali naloge na raznim internet kladionicama. Posle toga su platnim karticama „visa elektron“, „dinacard“, „visa“, „visa virtunion“ uplaćivali depozit na osnovu kojih su se kladili na utakmice koje su u ponudi internet kladionica. Nakon uplate depozita kladilac je birao na koje utakmice želi da se kladi i polagao opkladu sa depozita koji je ostavio na svom nalogu. Nakon toga na njegov nalog je uplaćivan novac ukoliko je „pogodio rezultat“ sportskog događaja – navodi naš sagovornik.
Naš sagovornik napominje da su osumnjičeni takođe naplaćivali novac od velikih kladioničara, jer su im upućivali one manje. Osumnjičenima je uplata išla na račune, tekuće i devizne, u sedam banaka u Srbiji, a sa računa nekoliko of-šor kompanija i nekih od najpoznatijih svetskih kladionica „Eurobet“, „Bet at home“, „Moneybookers“… Izvesnu novčanu sumu su oročili na računima, dok su ostatak potrošili, ali i investirali u posao.
– Uprava za sprečavanje pranja novca na njihovim računima otkrila je veće sume novca i tada je počela istraga – kaže naš sagovornik.
Akciju su sproveli Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Policijska uprava u Kragujevcu i Više javno tužilaštvo u Beogradu – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Istraga o uplatama i trošenju novca se nastavlja, a policija najavljuje da nastavlja rad na otkrivanju internet sajtova preko kojih se obavljaju nelegalna klađenja. (saopštenje MUP-a)

Leave a Reply