Društvene mreže · Internet

Ukinuta grupa na Facebooka koja poziva na ubijanje žena

U Republičkom tužilaštvu navode da se radi na identifikaciji osoba koje su je postavile, dok u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala kažu da se ovim grupama bave i oni, ali i da postoje rezultati istrage.

ISTRAGA – Iako nije jasno ko je prvi stigao da ukine grupu „Smrt ženama”, Tužilaštvo ili revoltirani „fejsbukovci”, nje više nema na internetu. Kako navodi Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, oni su zahtev podneli, a prate i rad svih onih koji šire mržnju, pozivaju na linč ili slave genocid preko najveće svetske društvene mreže.

– Grupe koje preko Fejsbuka ili nekog drugog sajta šire mržnju predmet su rada Odeljenja za visokotehnološki kriminal pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. U slučaju grupe „Smrt ženama”, i sličnim koje postoje, zahtevali smo ukidanje, a trenutno radimo na identifikaciji i pronalaženju osoba koje su ih postavile – kaže Zorić.
Da ovakve grupe uživaju nadzor nadležnih, potvrđeno nam je i u odeljenju za visokotehnološki kriminal u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala. Kako kaže zamenik načelnika Dragan Jovanović, dešavanja na internetu, pa i na Fejsbuku, ne mogu se ignorisati jer su posledice često ozbiljne.

– Ranije nije bilo lako napraviti sajt ili forum, pa se sve lakše kontrolisalo. Međutim, od kada postoji Fejsbuk ovakve grupe niču kao pečurke posle kiše, a ne mogu se ignorisati. Iza nekih stoje osobe sa kojima i mimo interneta policija ima posla. Njihov rad pratimo, što je konkretno rezultiralo podrškom u predmetima koje su radile kolege iz drugih organizacionih jedinica. Pre svega, mislim na pretnje Brankici Stanković – navodi Jovanović.

Masovnost je opasna
PSIHOLOG – Virtuelna grupa „Smrt ženama” je samo prvog dana postojanja sakupila 450 članova. A upravo je masovnost ovakvih grupa problem, smatra psiholog Aleksandra Bubera. „Mislim da ljudi često ne shvataju razliku između onih grupa koje počinju s ‘Ukinimo…’ ili ‘Mrzimo…’ i ‘Ubijmo…’. Možda postoji delimično slaganje s nekim stavovima, ali se nema u vidu ova razlika, pa su i posledice katastrofalne. Dobijete veliku grupu koja poziva na ubijanje ljudi, a to indirektno može uticati i na formiranje nečijeg mišljenja, naročito maloletnika, kojih na Fejsbuku ima dosta. Članovi tih grupa, nažalost, o svemu tome malo razmišljaju”, kaže Bubera.

Svako može da traži ukidanje
ZAHTEV – Dragan Jovanović, zamenik načelnika u Odeljenju za visokotehnološki kriminal UBPOK-a, ističe da svaki korisnik može da traži ukidanje grupe koja propagira mržnju ili poziva na nasilje. Navodi da je po nekim zahtevima koje je podnosila njegova služba bilo potrebno svega nekoliko minuta kako bi je sproveli u delo. (Izvor: 24sata)

Leave a Reply