Internet

Ukrajina dobila ćirilički internet domen “.укр”

Agencija za državne informacije Ukrajine, saopštila je da je Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), dodelila Ukrajini nacionalni ćirilički domen “. укр”.

Direktor agencije za pitanja nauke, inovacije i informacije u Ukrajini, Vladimir Seminoženko, ovu vest je ocenio kao događaj od velikog značaja za internet društvo u Ukrajini. On je takođe ukazao da prelazak na ćirilički nacionalni domen zahteva odgovarajuću pripremu tehničke infrastrukture, koju će voditi Koordinacioni savet ukrajinskog mobilnog informativnog centra.

ICANN je pokrenuo ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa imena domena (Domain Name System, DNS) koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno imena domena koja nisu napisana latinicom.

Rusija je u novembru prošle godine postala prva država kojoj je omogućeno da registruje imena domena i na ćirilici, sa oznakom „.рф“. Srbija je druga zemlja koja je dobila svoj drugi nacionalni domen, ćirilički domen „.срб“, a posle Ukrajine, očekuje se da će i Bugarska, kao četvrta zemlja, uskoro dobiti svoj ćirilički domen na internetu.

Leave a Reply