Internet

Ukrali podatke sa 130 miliona kreditnih i debitnih kartica

Hakerska trojka  je u SAD-u provaljivanjem u sisteme  maloprodajnih lanaca i finansijskih institucija ukrala oko 130 miliona brojeva kreditnih i debitnih kartica.

Jedan od njih trojice (Albert “Segvec” Gonzalez) uhapšen je u SAD-u, dok se za ostalu dvojicu pretpostavlja da dolaze iz Rusije. U napadima je korišćena tehnika umetanja SQL koda, a napade su izvodili putem računara pod svojom kontrolom smeštenim u različitim američkim saveznim državama te u Litvaniji, Holandiji i Ukrajini.

Nakon uspešno izvedenih napada na ciljane računare su instalirali tzv. backdoor alate kako bi dobili mogućnost kasnijeg pristupa istim. Istraga je pokazala da  su napadači alat korišćen za sprovođenje napada ispitali sa dvadesetak poznatih antivirusnih alata pre nego što su napadi pokrenuti.

Zbog izrazito brze reakcije vlasnika kompromitovanih sistema policija je uspela da uđe u trag počiniteljima, te uhapsila pripadnika grupe koji se nalazi u SAD-u. Ukoliko bude osuđen, očekuje ga kazna zatvora u trajanju do 35 godina. Za sada nije poznato da li su uhapšeni i saučesnici iz Rusije.

Opširniji izveštaj pogledajtena ovoj stranici.

Leave a Reply