Internet

Uskoro i e-mail adrese na ćirilici

Najveći problem koji trenutno imaju IDN domeni, kakav je i naš ćirilički .СРБ, je nemogućnost da mejl adresa bude u potpunosti ispisana na lokalnom nacionalnom pismu, to jest i sa leve strane znaka “@”. Ovih dana se pojavila inicijativa azijskih zemalja, na čelu sa Kinom, da taj problem bude rešen za sva pisma koja imaju i ne-engleska slova, tako da je realno očekivanje da će taj proces da reši i naš domaći problem. U nastavku je tekst preuzet sa sajta kineskog nacionalnog registra.

Generalni sekretarijat vodećeg foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (Asia-Pacific Economic Cooperation – APEC), sa sedištem u Singapuru, saopštio je da podržava kineski nacionalni registar CNNIC (China Internet Network Information Center) u nameri da razvije i promoviše tehnologiju višejezičke elektronske pošte, te da će APEC izdvojiti posebna sredstva, kao i relevantne međunarodne resurse, za pomoć ovom CNNIC-ovom projektu u azijsko-pacifičkom regionu. Pošto je APEC ovaj projekat ocenio kao vrlo značajan, tehnologija višejezičke elektronske pošte je dobila značajnu podršku iz krugova vlasti u azijsko-pacifičkom regionu, što će doprineti njenoj promociji i primeni u ovom delu sveta.

Ova tehnologija treba da omogući korišćenje mejl adresa koje u celosti sadrže kineska, ruska, korejska, japanska ili druga ne-engleska slova (među kojima su i slova srpske ćirilice), kao na primer, “钱华林 @ 中科院 中国.”. Primena i promocija višejezičke elektronske pošte će pomoći ljudima u različitim zemljama da koriste svoj maternji jezik u mejl adresama, smanjujući tako digitalni jaz i čineći ovaj internet servis prijateljskijim i raznovrsnijim.

Kao organizacija koja formuliše međunarodne standarde za tehnologiju višejezičke elektronske pošte, CNNIC je posvećen promovisanju i primeni tih standarda u globalnoj internet zajednici i u tome je dobio pomoć i podršku nadležnih službi kineske Akademije nauka, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija i Ministarstva spoljnih poslova.

Uveliko prepoznajući rad na razvoju višejezičke elektronske pošte, predstavnici različitih privrednih subjekata koje okuplja APEC izrazili su svoja očekivanja da Kina i CNNIC, kao kreator odgovarajućih standarda i nosilac ove tehnologije, pomognu drugim privrednim subjektima iz APEC-a u primeni ove nove tehnologije, i izrazili su svoju spremnost da rade na unapređenju ovog projekta zajedno sa CNNIC-om.

U isto vreme, CNNIC će održati poseban forum za vreme održavanja skupa APEC-ove Radne grupe za telekomunikacije i informacije (APEC TEL 48) u septembru 2013. na Havajima, i pozvati predstavnike svih privrednih subjekata u APEC-u da diskutuju o upotrebi višejezičke elektronske pošte. CNNIC planira da sprovede niz aktivnosti uz podršku APEC-a tokom 2014. godine, u cilju daljeg promovisanja upotrebe ove nove tehnologije. – See more at: http://www.rnids.rs/lat/vesti/na-vidiku-re%C5%A1enje-i-za-mejl-adrese-na-%C4%87irilici/id/4242#sthash.o61UVlK1.dpuf

Leave a Reply