Internet

Uskoro i ekonomski inicirani DDoS-napadi

2012-2013. godine očekuje se aktiviziranje sajber-kriminalaca u celom svetu. U oblasti interesovanja hakera neće biti samo politički, već i ekonomski DDoS-napadi.

Napadi na resurse u principu predstavljaju posao za koji je za sajber-kriminalcima ne preti opasnost. Vrlo je teško pozvati ih na odgovornost, zato što napadi mogu da se sprovode s hiljada različitih kompjutera u celom svetu. Delatnost hakera iz grupacije Anonymous očigledno ilustruje to da kompjuterski zločini ostaju nekažnjeni.

Od januara ove godine „anonimusi“ su uspeli da „obore“ mnoštvo resursa, uključujući sajtove CIA, OUN, vlada različitih zemalja i Interpola. I samo malu grupu prestupnika, pre svega stanovnika Latinske Amerike međunarodna policija je uspela da uhvati na delu. Mnogi stručnjaci su uvereni: „anonimusi“ i njihova bratija su borci za slobodu interneta.

Međutim, ima ljudi koji znaju: hakeri ni iz daleka nisu besrebrenici. U njih spada i Iljja Sačkov, generalni direktor Group-IB, ruske kompanije za istraživanje kompjuterskog kriminala. Evo šta je on rekao u intervjuu za našu radio kompaniju.

Postoji ekonomski kriminal kad hakeri uz pomoć botneta kradu novac iz platnih sistema, a postoji ekonomija u oblasti DDoS-napada kad se od hakera naručuje da „obori“ neki resurs s tim da mu se za to plati. To može biti bilo koji resurs – sajt banke, internet-prodavnice, medija, politički sajt. Ali sad hakeri nemaju koristi od realizacije takvih narudžbina pošto tehnologija botneta omogućava hakerima koji se bave DDoS-napadima da zarade od 50 do 2 hiljade dolara dnevno. Pritom, ako se čak ovaj botnet koristi za slanje spama ili za rkađu novca u sistemima za pružanje bankarskih usluga na daljinu, haker dnevno može da zaradi po nekoliko miliona rubalja (na desetine hiljada dolara).

Iljja Sačkov ističe: rukovodioci velikih kompanija i političkih pokreta u celom svetu su najzad počeli da razmišljaju o sredstvima za zaštitu od sajber-kriminalaca. Po rečima Iljje Sačkova, u toku čitave istorije borbe protiv sajber-kriminala u Rusiji je pokrenuto 7 krivičnih postupaka protiv organizatora DDoS-napada kojih se zapravo dešava na desetine puta više. Tehnički je moguće da se oni ispitaju, a pravno, do unošenja ispravki u ruski Krivični zakonik – to je problematično. I slična situacija je u većini drugih zemalja u svetu, – navodi stručnjak u zaključku.

Leave a Reply