Društvene mreže · Internet

Uskoro i Facebook Music?

Facebook planira da pokrene muzički streaming servis za slušanje i deljenje muzike sa prijateljima. Čini se da je Facebook spreman za korak dalje – ovu društvenu mrežu korisnici već koriste za deljenje fotografija i videozapisa i na njoj provode sate igrajući online video igre, a sada su se na internetu pojavile informacije da Zuckerberg na fejsu planira da pokrene muzički servis.

U pokretanju ovog servisa sarađivaće sa kompanijom Spotify – koja već omogućava deljenje pesama sa prijateljima na Facebooku i druge “društvene aktivnosti”, a s vremenom verovatno i sa drugim muzičkim servisima, s tim da se muzika neće skidati na kompjuter, već će se streamati sa mreže.

Ovime će korisnici dobiti još jedan razlog da što više vremena provedu na najpopularnijoj društvenoj mreži na svetu čime se, naravno, dodatno povećavaju mogućnosti oglašavanja i zarade na njoj. Muzički servis integriraće se u Facebook tako da će se u levom stupcu gde se sada nalaze kategorije Novosti, Prijatelji i Slike pojaviti kategorija Muzika.

Klikanjem na ovu kategoriju otvoriće se posebna konzola na kojoj će se moći slušati muzika, a biće tu i spisak svih pjesama koje su slušane na nekom od servisa, kao i popis najslušanijih pesama. Takođe, ovde će se nalaziti i informacije o pesmama koje su slušali vaši prijatelji, a koje ste im preporučili direktno ili na svom zidu te će se nalaziti i spisak vama preporučenih pesama koje se mogu odmah i preslušati.

Od ostalih opcija koje će se nalaziti ovde, treba izdvojiti i spiskove najboljih pesama i albuma, kao i poslednje slušane pesme vaših prijatelja te “happening now” kućicu gde će se prikazivati trenutne aktivnosti i pesme koje slušaju Facebook prijatelji. Iako ideja deljenja muzike, pesama i albuma koje slušamo nije nova – čak je i Apple pokrenuo Ping, muzičku društvenu mrežu integriranu u iTunes, sigurno je da joj je na Facebooku garantovan uspeh.

Naime, s obzirom na broj prijatelja koje imamo u virtuelnom svetu i kako sa dobrim delom njih delimo i sličan/isti muzički ukus, pronalaženje nove i kvalitetne muzike sada će nam biti olakšano i dostupno na jednom mjestu, prenosi Dnevnik.hr.

Za više detalja trebaćemo sačekati službenu objavu iz ove kompanije kada ćemo saznati hoće li Facebook Music usluga biti dostupna i na našem tržištu ili će, kao i iTunes, biti rezervisana samo za neke “odabrane” zemlje. (BizLife/vijesti.ba/dnevnik.hr)

Leave a Reply