Internet

Uspeh .рф ćiriličnog nacionalnog domena Rusije

Prvi ćirilični Internet domen najvišeg nivoa, domen Ruske Federacije .рф, napunio je dve godine i postigao veliki uspeh: 845.000 registrovanih poddomena. Stručnjaci očekuju da će .рф postajati sve popularniji.

Rusija možda nije prva u svetu u pogledu upotrebe računara ili pristupa Internetu, ali kada je reč o nelatiničnim Internet adresama, ruski nacionalni domen .рф je bez premca.

Od svih ćiriličnih domena, ruski se .рф najviše koristi i do danas je najuspešniji internacionalizovani (tj. nelatinični) Internet domen, sudeći prema „Izveštaju o primeni internacionalizovanih Internet domena u svetu za 2012. godinu“, koji su ovog meseca objavili UNESKO i registar za .eu domen, EURid.

Internacionalizovani internet domen je domen kod koga je bar jedan deo osnovnog dela URL adrese (koji uključuje domen) ispisan nelatiničnim slovima ili latiničnim pismom sa dijakritičkim znacima (na primer, u srpskoj latinici to bi bili „č“, „ć“, „đ“, „š“ i „ž“).

„Pogodni su za upotrebu, posebno u oblasti marketinga.“ Tako je popularnost ćiriličnih domena objasnio Andrej Kolesnjikov, direktor Koordinacionog centra za Internet domen najvišeg reda (TLD) .ru/.рф. „Lakše je zapamtiti domen napisan na maternjem jeziku. Mogućnost omaške prilikom unosa adrese u brauzer ovde je mnogo manja nego prilikom unosa latiničnih oznaka“, kaže Kolesnjikov.

Registracija adresa na domenu .рф počela je u novembru 2010. godine. Do prošlog četvrtka registrovano je ukupno 845.000 adresa. Prema pomenutom Koordinacionom centru, to je za sada najveći internacionalizovani internet domen na svetu. Broj registracija nastavlja impresivno da raste: na mesečnom nivou ona se može porediti sa stopom rasta registracije latiničnih imena na TLD domenu .ru, stoji u izveštaju EURid-a.

U periodu od decembra 2010. do decembra 2011. broj registrovanih .рф domena porastao je za 54%, a samo u ovom mesecu zabeleženo je 5.973 novih registracija.

Broj adresa na domenu .ru, sa preko 4 miliona registrovanih korisnika, još uvek je veći od broja ćiriličnih domena. Međutim, to je dovoljno samo za sedmo mesto na globalnoj rang-listi broja registrovanih domena pod nekim TLD. Internet domeni Španije (.es), Nemačke (.de) i novozelandske teritorije Tokelau (.tk) zauzimaju prva tri mesta u svetu.

Takođe. prema podacima Koordinacionog centra za domen .ru/.рф, u stvarnosti se koristi 72% registrovanih .рф adresa, dok je kod domena .ru to slučaj za 91% adresa.

Đovani Sepija, jedan od autora izveštaja EURid-a, izneo je sledeći podatak: bez obzira na veliku stopu rasta, više od 200.000 ćiriličnih domena izbrisano je kada je dospeo rok za obnovu registracije.

Očekuje se da će se pomenuta statistika za domen .рф poboljšati kada ga Internet zajednica šire prihvati.

Đirilični domeni postaće još popularniji onda kada za korišćenje postanu dostupne nelatinične adrese elektronske pošte, rekao je Kolesnjikov. Eksperti za ovu problematiku iz organizacije „Internet Engineering Task Force“ već su načinili radne verzije standarda za podršku ovakvim adresama. Očekuje se da će se rad na ispravljanju mogućih programerskih grešaka nastaviti u naredne 2 do 3 godine.

„Nema sumnje da će .рф nastaviti da se razvija,“, izjavo je Kolesnjikov. „Ima potencijal za dalji rast, jer je interesovanje veoma veliko, ali će njegov dalji rast ipak biti umeren. Ne očekujemo nagle promene po tom pitanju.“

Leave a Reply